Automatische bedrijfspoort onderhoud | ROMASS Business

Onderhoud automatische bedrijfspoorten noodzakelijk voor lange levensduur

Wanneer er in je bedrijfsgebouw één of meerdere automatische bedrijfspoorten aanwezig zijn, is belangrijk deze goed te onderhouden. Een storing of defect aan je bedrijfspoort zorgt er immers voor, dat je onderneming (deels) stil kan komen te liggen. Wanneer je onderstaande aanwijzingen opvolgt, zal dit de levensduur van je automatische poorten verhogen.

 • Schoonmaken
  • Maak je automatisch bedienbare poort regelmatig schoon. Zorg er daarbij voor dat niet alleen de deurpanelen zelf, maar ook de bewegende onderdelen (zoals scharnieren en looprollen) schoongemaakt worden. De panelen kun je met een vochtige doek afnemen en de metalen onderdelen met een zachte doek (let hierbij op, dat deze niet (te) vochtig is om roestvorming te voorkomen).
  • Verwijder ook al het vuil en obstakels onder de poort. Dit zorgt ervoor dat de poort goed blijft sluiten en de eventueel aanwezige onderloopbeveiliging goed zijn werk kan blijven doen.
 • Controleren
  • Controleer of de poort soepel op en neer beweegt zonder haperingen. Wanneer dit niet het geval is, probeer dan te achterhalen wat deze hapering veroorzaakt (een grondige visuele inspectie kan daarbij duidelijkheid geven). Vervang de onderdelen (zoals looprollen of scharnieren) die ervoor zorgen, dat de bedrijfspoort niet soepel loopt. Als je twijfelt welke onderdelen je moet vervangen, kun je het beste overleggen met een vakman.
  • Controleer op slijtage of roestvorming. Kijk bijvoorbeeld naar de stalen kabels (vertonen deze rafels, dan dienen zij vervangen te worden). Vervang versleten of geroeste delen. Laat een professional de vervangingswerkzaamheden uitvoeren, wanneer je niet goed weet welke onderdelen vervangen dienen te worden.
  • Controleer of alle kabels en snoeren stevig vast zitten. Herbevestig ze op de juiste wijze indien nodig. Let op: schakel bij twijfel een ervaren technieker in. Zelf aan de slag gaan met elektriciteit kan gevaar opleveren.
  • Controleer of de besturingskast goed aangesloten zit en wees er zeker van dat er geen storingscode op het display vermeld wordt. Indien je een storingscode ziet, kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd poortenherstelbedrijf.
 • Smeren
  • Smeer de bewegende onderdelen regelmatig. Denk hierbij aan de scharnieren, het hang- en sluitwerk en de looprails. Let op: zorg er altijd voor dat alles goed schoon is, voordat je gaat smeren. Doe je dit niet, dan kan het vuil zich ophopen, waardoor de goede werking van de toegangspoort belemmerd wordt.
  • Smeer ook de torsieveren. Ga hierbij zorgvuldig en voorzichtig te werk (de veren staan op spanning en dit kan gevaar opleveren). Gebruik voor het smeren van de veren een zachte doek die doordrenkt is met smeerolie en wrijf behoedzaam over de windingen.

Regelmatig onderhoud plegen aan je bedrijfspoorten, voorkomt storingen en defecten. Goed uitgevoerd onderhoud zorgt voor veilig te gebruiken deuren. Sommige onderhoudswerkzaamheden kun je eenvoudig zelf uitvoeren, zoals de hierboven omschreven werkzaamheden. Het blijft echter belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Het werken met op spanning staande torsieveren en kabels kan onnodig gevaar opleveren. Ook werken met elektriciteit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Kies er daarom, bij twijfel, altijd voor om de werkzaamheden uit te laten voeren door een vakkundige firma. Zo kun je er voor kiezen het complete onderhoud uit te besteden. Voor meer informatie hierover, kijk je op de website van ROMASS Business. 

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig. Bookmark de permalink.