Brace yourselves, winter is coming!

Brace yourselves, winter is coming!

door Jolien

Winter?

Ik hoor jullie al denken: winter? we zijn nog maar herfst hoor! Ik weet het. Maar toch kunnen we er niet van onderuit, koning winter is op komst!

Laten we nog even, zolang het nog duurt, genieten van de laatste na-zomerse zonnestralen.

De herfst is eigenlijk de ideale periode om ons voor te bereiden op de winter. Want je weet nooit welke winter het zal worden. Wordt het nu een strenge of een zachte winter, in ieder geval kan het geen kwaad om al enkele voorbereidingen te treffen. Want zoals Eddard Stark (de GOT fans weten wie dit is ūüėČ ) ooit wijselijk zei: BRACE YOURSELVES, WINTER IS COMING.

Hoewel we die winter nooit zullen kunnen vergelijken met de winters die wij moeten verduren, is het toch belangrijk dat je enkele dingen onderneemt. Niet alleen om ze zo aangenaam mogelijk te ‚Äėdoorstaan‚Äô, maar ook om je lichaam en gezondheid geen schade te berokkenen.

Want koude kan wel delijke iets met je lichaam doen! Kleine vervelende kwaaltjes, maar ook grote en soms zelfs onomkeerbare problemen!

Daarom geef ik jullie met plezier enkele tips mee, zodat jullie zonder zorgen kunnen genieten van de winter!

Kloven

Een van de meest voorkomende problemen tijdens de winter zijn kloven. Ik denk dat iedereen er al eens last van heeft gehad. Het is niet alleen zeer pijnlijk, maar het geneest ook zeer moeilijk.

Kloven ontstaan door extreme droogte. De huid wordt minder gehydrateerd en gaat letterlijk gaan barsten. Dit is niet alleen zeer pijnlijk, maar kan, als je je huid niet gaat verzorgen, ook littekens gaan achterlaten.

Je kunt overal op je lichaam kloven hebben, maar de meest voorkomende plek zijn onze handen, omdat we dagelijks met onze handen werken. Water werkt zeer uitdrogend op de huid, hoe raar dit ook klinkt.

In de winter wordt dit probleem groter, doordat de lucht in de winter doorgaans zeer droog is. Buiten, maar ook zeker binnen, doordat we de verwarming altijd aan staat. Verwarming droogt de lucht uit.

Ook gaan de bloedvaten in de huid zich gaan samentrekken, waardoor de doorbloeding minder wordt en de huid extreem droog gaat worden.

Daarom is¬†hydrateren¬†de beste oplossing. Smeer je handen dagelijks tot 5 en in de winter zelfs tot 10 keer in met een zeer¬†vette handcr√®me. Overdrijven mag. Zo geef je je huid terug een een voorraadje aan vocht en vet. Ik heb altijd een tube handcr√®me in mijn handtas. Ze komen tegenwoordig in kleine handige formaten die zelfs in je broekzak passen (voor mannen die geen ‚Äúsjakos‚ÄĚ hebben :D)

Ook voldoende water drinken is een must!

Om te voorkomen dat je huid gaat uitdrogen, geef ik nog graag volgende tips mee:

  • Gebruik zoveel mogelijk¬†producten zonder zeep¬†op plaatsen waar je het meest gevoelig bent voor een droge huid. Baden met veel badschuim is erg nefast als je als last hebt van een droge huid. Volg zeker mijn blog, want daarover vertel ik je meer.
  • gebruik¬†rubberen handschoenen¬†om de afwas te doen.
    • hierbij nog een extra tip: draag onder deze rubberen handschoenen¬†gewone katoenen handschoenen. Doordat rubber niets naar buiten laat, gaan je handen terug zweten, waardoor je dus terug met je handen in het water zit!
  • Vermijd een te droge lucht in je huis.¬†In de winkel hebben ze daarvoor verschillende apparaten en machientjes die de luchtvochtigheid in je huis regelt, maar dit kun je ook heel gemakkelijk met een bakje water die je op je chauffage zet doen!
  • Als je veel in de auto rijdt is dit waarschijnlijk wel herkenbaar: een koude winterochtend, je moet naar je werk. Je auto is een vrieskelder op wielen dus wat doe je? De verwarming op maximaal! Het slechtste wat je hier kan doen is de verwarming rechtstreeks op je lichaam gaan richten. Probeer steeds de¬†verwarming naar boven te richten. Het duurt iets langer voor jij dan de warmte voelt, maar je huid zal je dankbaar zijn. Ook hier is een bakje water aan te raden, alhoewel dit niet altijd even handig is in de auto‚Ķ

Gesprongen lippen

Ook gesprongen lippen kunnen een probleem zijn in de winter. DIt kun je gaan vergelijken met kloven, maar dan op onze lippen. De bovenste laag van onze lip, hoornlaag genaamd, gaat door uitdroging gaan schilferen. Doordat er in onze lippen geen talgklieren zitten, die de huid gaat beschermen tegen uitdrogen, zijn onze lippen een gemakkelijk slachtoffer om uit te drogen en dus te springen (letterlijk openspringen van de lip).

Daarom is, net als bij kloven, het verzorgen van onze lippen tijdens de winter een must. ook hier heb je verschillende lippen-balsems op de markt, hier ook weer de regel: hoe vettiger hoe …

Wat als je het koud hebt?

Als laatste geef ik nog een tip wat je het beste doet als je koud hebt. Hoe warm je je het beste op?

Een fout die ik altijd maakte is om direct tegen de chauffage te gaan staan. Dit is het slechtste wat je kan doen. Door je lichaam directe en extreme warmte te gaan geven, zetten de bloedvaten in de huid zich open en gaan zo nog meer warmte gaan verliezen.

Ook is het altijd beter om je lichaam van binnen naar buiten uit te verwarmen.

Dit duurt ietsje langer voor je terug lekker warm hebt, maar je lichaam zal de temperatuur wissel beter kunnen verdragen. Een te vlugge temperatuurswissel, kan het lichaam een thermische schok geven. Dat krijg je als je van extreme koude naar extreme warmte gaat of omgekeerd.

Het beste wat je dus kunt doen is een warme kop soep of chocomelk drinken en zo je lichaam geleidelijk aan opwarmen, van binnen naar buiten uit.

Je kledij aanpassen aan de weesomstandigheid kan ook al veel schade voorkomen. Als je van plan bent om een lange winterse wandeling te maken, dan raad ik je aan om veel laagjes over elkaar te dragen. Zo bekom je een isolerend effecten wordt je lichaamstemperatuur langer vastgehouden daar waar je ze het meest nodig hebt.

Om bevroren tenen of vingertoppen te voorkomen draag je best droge sokken of handschoenen. Logisch ja, maar zelfs door zweet kan je gaan afkoelen. Af en toe verversen is dus een must.

Vingers, tenen en je neus zijn de eerste lichaamsdelen die het snelst bevriezen en dus ook vrieswonden oplopen.

In mijn mails schrijf ik hier meer over, schrijf je dus zeker in, dan ontvang je ook mijn gratis rapport!

Lees zeker ook verder mijn blogs, want in een ander artikel ga ik dieper in op sporten in de winter. Want ook hier is extra bescherming noodzakelijk!

Op jouw gezondheid!

Jolie

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Opleiding en Educatie met de tags , . Bookmark de permalink.