Trouwen of samenwonen

Ga je trouwen of ga je samenwonen? Een beslissing met gevolgen die niet voor iedereen duidelijk zijn. Het is aangewezen om hierover de nodige info in te winnen. En dan ben je bij de notaris aan het juiste adres. Zo kan je veel problemen tijdig voorkomen.

Het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht zijn ingewikkelde kwesties die serieuze veranderingen hebben ondergaan sinds 1 september 2018. Aan successieplanning doen is een aanrader en de gewijzigde regels geven getrouwde en samenwonende partners meer mogelijkheden.

Als één van de partners komt te overlijden of als er een echtscheiding is dan bepaalt het huwelijksvermogensrecht hoe het vermogen zal verdeeld worden. Zo is er het vermogen van beide partners, gemeenschappelijk en onverdeeld of het vermogen van één echtgenoot alleen. Er zijn regels die bepalen wat van wie is.

Ook al is er geen huwelijkscontract zijn echtgenoten toch onderworpen aan een huwelijksstelsel, met name het wettelijk stelsel. Andere veel voorkomende huwelijksstelsels zijn scheiding van goederen en algehele gemeenschap. En daar komt de notaris bij te pas. Die is gemachtigd om een huwelijkscontract op te stellen.

Eénmaal een huwelijksstelsel is gesloten, kunnen getrouwde koppels eigen afspraken maken. Echter die kunnen niet onverenigbaar zijn met de specifieke afspraken verbonden aan het huwelijksstelsel waarvoor ze gekozen hebben.

Ten allen tijde kunnen koppels beslissen om van huwelijksvermogensstelsel te veranderen. Ze zullen dan opnieuw bij de notaris moeten aankloppen.

Er zijn echter regels die altijd gelden, onafhankelijk van het gekozen huwelijksstelsel. Dit zijn de basisregels. Elk huwelijkscontract mag geen elementen bevatten die strijdig zijn met de basisregels.

Enkele voorbeelden:

  • De verplichting om samen te wonen, trouw te zijn en hulp en bijstand te verlenen aan elkaar
  • De bescherming van de gezinswoning
  • De verplichting om bij te dragen in de lasten van het huwelijk, in verhouding tot zijn vermogen

De notaris kan een welgekomen hulp zijn in deze omstandigheden.

Dit bericht is geplaatst in Maatschappij. Bookmark de permalink.