5 uur per week sporten beste methode om gewicht te verliezen

sporten beste dieet

sporten beste dieet

Wie meer dan 10 kilo wil afvallen en de eerstkomende jaren niet meer wil aankomen, kan het best 5 uur per week sporten. En natuurlijk blijvend wat minder eten.

Hoe belangrijk sporten is, blijkt uit de resultaten van een Amerikaans onderzoek onder ruim 200 vrouwen dat 2,5 jaar duurde. Zij volgden zes maanden lang een dieet (gewoon minder eten van alles), namen deel aan gespreksgroepen, werden opgebeld om gemotiveerd te blijven, en gingen meer bewegen. Na zes maanden afvallen, probeerden de vrouwen twee jaar lang op het lagere gewicht te blijven. De begeleiding werd geleidelijk minder. De deelneemsters bewogen uit zichzelf niet veel. Zij leidden een zittend leven en verbruikten in hun vrije tijd gemiddeld maar 300 kilocalorieën per week.

Het onderzoek, afgelopen maandag gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine, werd eigenlijk opgezet om te kijken of iemand die stevig sport tijdens het diëten meer afvalt dan bij minder intensief bewegen. Ongeveer het verschil tussen stevig wandelen en hardlopen. En of het uitmaakt of iemand – bovenop het normale bewegingspatroon – 1.000 of 2.000 kilocalorieën per week met sport verbrandt.

Maar toen de proefpersonen door het lot in groepen werden verdeeld om dat uit te zoeken, kwamen er geen verschillen aan het licht. Dat kwam, schrijven de onderzoekers, doordat de mensen in de verschillende groepen het voorgeschreven beweegregime niet volhielden. De een deed minder, de ander meer.

Daarom namen de onderzoekers de gegevens van de vrouwen die na twee jaar nog steeds meer dan tien procent van hun ‘dikke’ lichaamsgewicht kwijt waren. Dat was een kwart van de deelneemsters gelukt. De anderen waren weer aangekomen. Soms fors. Veel van de slankblijfsters ‘verbrandden’ wekelijks 1.500 kilocalorieën met sporten. Dat betekent krap 5 uur matig intensief sporten per week, voor een vrouw die tegen de 80 kilo weegt.

Een uur per dag bewegen, gedurende de meeste dagen van de week, is tweemaal zo veel lichaamsbeweging als wat op het ogenblik in de westerse wereld wordt geadviseerd om zo lang mogelijk gezond te kunnen leven. Het besef groeit, schrijven de onderzoekers, dat een half uur niet genoeg is voor het behoud van gewichtsverlies.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding met de tags , , , . Bookmark de permalink.