Dieven sloegen in Kunsthal hun slag door ontgrendelde museumdeuren

De zeven kostbare schilderijen konden vorige week dinsdag uit de Kunsthal worden ontvreemd, omdat de museumdeuren na het inbraakalarm automatisch worden ontgrendeld. Dat laat de Kunsthal vandaag weten in een officiële verklaring.

Het automatisch ontgrendelen van de deuren is conform de brandveiligheidseisen. Normaal gesproken zijn de deuren elektronisch en met sleutels vergrendeld. Het elektronische slot wordt echter opgeheven als het alarm is ingeschakeld. Dan is enkel het mechanische slot in werking.

Mechanische slot geforceerd

De mechanische sloten hebben de dieven geforceerd. In een periode van slechts twee minuten tijd wisten de rovers schilderijen ter waarde van miljoenen euro’s buit te maken. De Kunsthal meldt dat het vergrendelingssysteem inmiddels is aangepast door een slotenmaker. Ook werd vorige week bekend dat rondom het pand bloembakken zijn geplaatst om een nieuwe inbraak te voorkomen.

‘Veiligheidssystemen functioneerden goed’

Uit veiligheidsoverwegingen doet de Kunsthal geen verdere uitspraken. Wel onderstreept het museum nogmaals dat de systemen die inbraak moeten voorkomen ook tijdens de roof goed functioneerden:

“De inbraaksignalering, het camerasysteem en de toegangscontrole van de Kunsthal functioneren goed en waren ingeschakeld ten tijde van de diefstal. Alle systemen zijn in de zomer van 2012 voor het laatst geïnspecteerd. (…) Na controle van ruim 150 onderdelen is één kanttekening geplaatst, over een bewegingsmelder. Deze is vervolgens gerepareerd.”

De politie heeft al tientallen tips ontvangen inzake de kunstroof. Bij de roof zijn toonaangevende kunstwerken, waaronder die van Matisse, Picasso en Monet, buitgemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Maatschappij met de tags , , . Bookmark de permalink.