Regenwater voor thuis

Het water dat uit de lucht valt is gratis en voor iedereen. Gek toch dat we het dan niet meer gebruiken voor in huis? Eigenlijk zou de helft van het water dat we gebruiken vervangen kunnen worden door regenwater. Hoe doe je dat? Simpel je moet een regenwaterfilter installeren.

Waarom een regenwaterfilter plaatsen?

Met een regenwaterfilter kan je heel wat besparen. Regenwater is gratis en het valt , zeker in België en Nederland, met bakken uit de lucht. Wanneer je dus regenwater gaat gebruiken in plaats van leidingwater dan scheelt dat heel wat op de eind afrekening.
Een hele regenwaterfilter installatie mag dan wel wat geld kosten, op het einde van de rit betaalt die investering zich dubbel en dik terug.
Helaas heeft regenwater, zelf na de filtering, niet dezelfde hygiënische waarden van drinkbaar leidingwater. Je mag daarom nooit regenwater gebruiken voor de afwas, voeding of om je lichaam te wassen. Helemaal leidingwater vrij zal je huis dus niet worden.

Regenwater spraart niet enkel geld uit, het is ook veel beter voor het milieu. Wanneer je regenwater gebruikt spaar je drinkbaar leidingwater uit. Dat is belangrijk wat het water wordt opgepompt uit schaarse onder water bronnen en moet een te lange en dure weg ondergaan om uiteindelijk doorgespoeld te worden. Water van hoge kwaliteit kan je maar beter niet gebruiken om weg te gooien. Gebruik daarom regenwater en een regenwaterfilter.

Waarvoor kan je regenwater gebruiken?

Ook al kan je regenwater niet voor alle functies gebruiken, regenwater kan gebruikt worden voor diverse functies binnenshuis. Je kan bijvoorbeeld regenwater gebruiken voor de was, de auto te wasse, de tuin te besproeien, het huis schoon te maken en het spoelen van het toilet.
Het is trouwens verplicht dat elke nieuwbouw vanaf het jaar 1999voorzien is van een regenton. Waarom zou je er dan geen optimaal gebruik van willen maken?

Welke regenwaterinstallatie moet ik kiezen?

Voordat je optimaal gebruik kan maken van regenwater moet je een goede filter voor regenwater installeren. Een goede regenwaterfilter moet aan enkele punten voldoen.

1. Eerst en vooral moet het systeem het water goed filteren. Alle vuile deeltjes moeten uit het water worden gehaald eveneens als andere schadelijke stoffen. Het eindresultaat moet helder regenwater geven.

2. Kies de juiste dimensies. Als je een tank voor de installatie kiest mag deze zeker niet te klein zijn. Met een te kleine tank val je binnen de kortste keren zinder regenwater. Een te grote is ook niet goed. Het is de bedoeling dat de tank ooit wel eens leeg zal raken zodat deze weer vol kan lopen met gefilterd regenwater.

3.Kies een regenwaterfilter uit professioneel materiaal. De aankoop van een regenwaterfilter is een hele investering. Het is dan niet de bedoeling dat je installatie het binnen de korste keren begeeft. Kies daarom voor een filter van kwaliteit en laat deze installeren door echte vakmensen.

4. Een regenwaterinstallatie zet je niet even op 1.2.3. Vraag daaom of een professionele installateur de installatie wilt monteren. Op die manier kan je vermijden dat regenwater zich gaat meningen met je leidingwater. Vermijden dat de twee watersoorten met elkaar in contact komen is zeer belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld kraantjeswater zou drinken gemengd met regenwater kunnen er schadelijke stoffen in je lichaam komen met darmklachten als gevolg.

 

Kortom: regenwater gebruiken in het huishouden kan heel wat centjes besparen en het is beter voor het milieu. De installatie mag dan wel wat kosten, mits deze van goede kwaliteit en en geplaatst door een vak man, heb je die omkosten meteen terug verdiend.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Huis, Tuin en Keuken met de tags , . Bookmark de permalink.