Spouwmuurisolatie is een goudmijntje

Een jaar geleden liet ik de spouwmuur van mijn woonkamer en keuken isoleren. Mij werd een besparing van 600 kubieke meter gas in het vooruitzicht gesteld. Dat leek me typische verkoperstaal. Niet dus. Ik heb 60 vierkante muur laten isoleren met witte bolletjes. Eerder al rekende ik een keer uit dat het er 30 miljoen moeten zijn, het aantal bolletjes dat me nu warm houdt. Die werden via tientallen boorgaatjes in mijn buitenmuur de spouw ingespoten.

Schitterend rendement

De mannen die het werk verrichten, voorspelden me dat ik zo’n tien kubieke meter minder gas per jaar zou verstoken voor elke geïsoleerde vierkante meter muur. Dat leek me overdreven veel. De hele isolatieklus kostte me voor 60 vierkante meter muur 1100 euro. Dan 600 kubieke meter gas is 400 euro waard. Dan zou ik de isolatie in 2,5 jaar terugverdienen. Dat kon natuurlijk niet waar zijn. Ik ging dan ook zelf maar uit van 400 m3 minder gas, pakweg 250 euro, per jaar, en een terugverdientijd van een kleine vijf jaar. Wat mij betreft nog altijd een schitterende rendement. De verkopers van de iso-parels zaten veel dichter bij de waarheid dan ik. Het zijn in twaalf maanden bijna 600 kubieke meter geworden! De terugverdientijd zal op drie jaar en misschien een paar maanden uitkomen.

Je kunt op mindergas.nl heel mooi volgen wat er met je gasverbruik gebeurt. Natuurlijk kun je thuis je meter aflezen en zie je het ook, maar dan weet je niet of een besparing het gevolg is van een zachte winter of van je isolatie of van een mix. Mindergas.nl vergelijkt je gebruik met je vorige gebruik per graaddag. Dus als het kouder is, is het logisch dat je verbruik stijgt; is het zacht, dan moet je minder gas hebben verbruikt, nog afgezien van welke isolatie dan ook.

De simpele metermethode

Allereerst de simpele methode. Ik heb mijn gasverbruik over de jaren 2009, 2010 en 2011 vergeleken met het verbruik over de periode 12 november 2011 tot 12 november dit jaar. Over de jaren 2009-2011 verstookte ik gemiddeld 2689 m3. Over de afgelopen twaalf maanden waren dat 2125 m3. Dat is dus 564 m3 minder dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaren. Was 2012 extra zacht? Volgens mij niet. We hadden een flink koude januari-februari. Over het hele jaar gemiddeld is er denk ik dus sprake van minstens een ‘normale’ temperatuur geweest. Klopt dat, dan kom ik op een besparing dicht in de buurt van de voorspelde 600 m3.

Graaddagen

Mindergas.nl rekent het betrouwbaarder uit. Over de jaren 2009, 2010 en 2011 verstookte in respectievelijk 0,87, 0,89 en 0,84 m3 gas per graaddag. Daarbij moet aangetekend worden dat in 2011 de helft van november en de hele maand december al geïsoleerde muren had. In 2008 was het 0,86 m3 per graaddadg, dus in de drie ‘niet-geïsoleerde jaren’ 2008-2010 was het gemiddeld 0,873 m3. In 2012 is het tot nu toe 0,69 m3 per graaddag. Dat is een besparing van 21 procent!

Je kunt ook uitrekenen wat wat ik dit jaar aan gas zou hebben verbruikt zonder isolatie in de spouwmuren. Dan deel je mijn werkelijk gasverbruik: 2125 m3, door 0,69 en vermenigvuldig je met het gemiddelde van 2008-2010, die 0,873. Dat kom je op 2689, toevallig precies het gemiddelde van de jaren 2009-2011 op basis van mijn meterstanden. Ook volgens mindergas.nl heb ik met andere woorden dit jaar dankzij de isolatie 564 m3 gas bespaard. Bij de huidige gasprijs exclusief vastrecht van 67,15 cent per kubieke meter scheelt me dat 378,73 euro per jaar. De 1150 euro aan isolatiekosten heb ik dan in drie jaar en twee weken terugverdiend!

Thermostaat omlaag?

Ah, nu hoor ik sceptici al brommen: ‘Nee, Vincent Dekker, je verhaal klopt niet. Jij hebt op zoek naar energiebesparing ongetwijfeld je thermostaat lager gezet en ook daardoor zuiniger gestookt.’ Ik kan u uit de droom helpen: het tegendeel is waar. De themostaat stond vroeger als we thuis waren steevast op 19 graden, en nu we de zestig zijn gepasseerd vinden we dat net een beetje te koud. Omdat we toch al veel besparen, vind ik het geen probleem om de thermostaat op 19,5 te zetten. Al sinds vorig jaar november…

Als we het op 19 graden zouden hebben gehouden, zouden we denk ik die voorspelde 600 m3 hebben overschreden. Dus ik zou zeggen: doen, dat isoleren van je spouwmuren! En moet u kiezen tussen eerst zonnepanelen of eerst isolatie, dan zegt deze zonnepanelen-liefhebber toch: eerst isoleren.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.