Tijdelijke verhuur bij leegstand makkelijker

Leegstandwet wordt verruimd

Huiseigenaren kunnen naar verwachting nog voor de zomer hun te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren doordat de huurprijs wordt vrijgegeven. Daarnaast mogen leegstaande woningen onder voorwaarden meer dan eenmaal tijdelijk worden verhuurd. De Tweede Kamer heeft dinsdag 26 maart 2013 namelijk ingestemd met het voorstel van de minister van Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, om de Leegstandwet daarvoor te verruimen.


Minister Blok: “Deze verruiming biedt huiseigenaren met te koop staande woningen meer lucht. Ook wordt langere tijdelijke verhuur van leegstaande kantoren en van sloop- of renovatiewoningen mogelijk. Dat geeft een impuls aan de ombouw van kantoorruimte naar woonruimte.”

De maximale vergunningsduur voor tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande kantoren, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en scholen gaat van vijf jaar naar tien jaar. Ook vervalt de maximale huurprijs van leegstaande woningen die te koop staan. De huurprijs wordt voortaan bepaald door de verhuurder en tijdelijk huurder.

Tevens gaat de maximumduur voor tijdelijke verhuur van sloop- en renovatiewoningen van vijf jaar naar zeven jaar. In de huidige markt blijken de sloop- en renovatieplannen voor huurwoningen vaak meer tijd te vergen dan oorspronkelijk gepland. Verhuurders hoeven nu niet tussentijds de woningen alsnog leeg te laten staan.

Het vereiste van een vergunning van de gemeente voor tijdelijke verhuur blijft bestaan. De vergunningverlening garandeert aan de verhuurder dat de tijdelijke huurovereenkomst ook echt eindigt als de termijn is verstreken. Bovendien geldt de normale huurbescherming niet. Bij leegstaande woningen die te koop staan biedt een verleende leegstandvergunning door de gemeente voor de hypotheekbank namelijk de zekerheid dat de woning direct leeg kan worden verkocht.

Het wetsvoorstel gaat naar de Eerste Kamer voor behandeling. Minister Blok heeft verzocht om het voorstel nog voor de zomer te behandelen. Naar verwachting treedt de verruiming dan per 1 juli 2013 in werking.

Bron: www.rijksoverheid.nl – Nieuws

juridisch advies
Mocht u als huiseigenaar een conflict hebben met de hypotheekhouder omtrent de verhuring van uw woning dan kunt u, uw probleem uit handen geven aan een bekwame jurist van Precise and Wise Juristen. Met de hulp van Precise and Wise Juristen staat u juridisch sterker in uw recht.

Dit bericht is geplaatst in Maatschappij met de tags , . Bookmark de permalink.