Toesgestaande maximale massa

Heel veel ondernemers, maar ook particulieren maken gebruik van een auto met een trekhaak omdat ze weleens een aanhanger moeten trekken. Alleen dat houdt helaas ook in dat deze wel eens worden overbeladen, verkeerd worden geladen, of de banden niet goed oppompen waardoor het nog weleens mis kan gaan op de weg.

Naast het maximale toesgestaande gewicht, de banden, verlichting en manier van laden moet men ook rekening houden met het type rijbewijs. In bepaalde gevallen moet men een ander soort rijbewijs halen om een aanhanger te mogen trekken.

De maximale toegestaande massa met een b rijbewijs

Met een rijbewijs B mag u een personenauto besturen met een aanhanger, die geladen niet meer dan 750 kg mag wegen. Er zijn wel 2 uitzonderingen op de regel:

  • De aanhangwagen inclusief laadvermogen mag niet meer wegen dan het gewicht van de auto die aanhanger trekt.
  • De totale massa van zowel de auto samen met de geladen aanhanger mag niet hoger zijn als 3.500 kg in totaal.

De maximale toegestaande massa met een BE rijbewijs

Met een BE rijbewijs heeft u verder geen beperking wat het gewicht van uw aanhanger betreft, u moet  er alleen voor zorgen dat uw voertuig het gewicht van de aanhanger aan kan. U kunt de maximale trekhaaklast op uw kentekenbewijs terugvinden. Mocht uw auto het gewicht niet aankunnen, kunt u uw oude auto verkopen op auto inkoop site ikwilvanmijnautoaf.nl. Eenmal aangemeld ontvangt u binnen 48 uur een bod op uw tweedehandse auto van een erkende auto inkoper die u contant uitbetaald bij de sleutel overdracht. Vervolgens kunt u het ontvangen bedrag investeren in een geschikte auto die de juiste trekhaaklast heeft op de nieuwe auto kopen site 1DayCar.com. In tegenstelling tot een B rijbewijs kunt u over de 3.500 kg trekken, alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestaande maximum massa niet meer dan 3.500 kg mag bedragen.

Belangrijke aandachtspunten

Ongeacht of u in bezit bent van een B rijbewijs of een BE rijbewijs, moet er rekening mee houden dat u boven de 750 kg voor goede beremming moet zorgen. Dat geldt niet alleen voor normale aanhangers maar ook voor caravans enzovoort. Boven de 1.500 kg moet de aanhanger een losbreekreminrichting hebben voor veiligheid redenen. Dat geld ook wanneer de aanhanger zwaarder is dan de helft van uw auto plus 50 kg. Bijvoorbeeld uw aanhanger weegt 500 kg, uw auto weegt 800 kg, dan is de halft plus 50 kg 450 kg. Omdat het lichter is dan de aanhanger zou u in zo’n geval alsnog voor goede beremming moeten zorgen. Of Uw auto verkopen op een auto verkopen site en een zwaardere auto kopen.

Een eigen kentekenplaat voor uw aanhanger

Aanhangers over de 750 kg moeten een eigen kenteken hebben, zonder kenteken mag deze niet op de weg worden gebruikt (parkeren valt ook onder gebruiken, dat mag dus ook niet ivm veiligheid redenen). De aanhanger moet worden gekeurd door de RDW als u een kenteken wilt verkrijgen, wat uit een aantal controles bestaat. Uw aanhanger zal aan een aantal veiligheid eisen moeten voldoen om de keurmerk te mogen ontvangen. U kunt het vergelijken met een APK maar dan voor uw aanhanger.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Maatschappij, Overig met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.