Volkswagen Golf wordt het vaakst gestolen

Volgens de Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (Stavc) werden er in totaal ruim 11.000 auto’s gestolen in 2012, maar de meest gestolen auto blijkt de Volkswagen Golf te zijn. Dat is opzicht niet zo gek, gezien dat de kleine Volkswagen erg gewild is in Nederland.

Uit onderzoek is gebleken dat de Volkswagen Golf verkoop en Volkswagen Polo verkoop fors is gestegen in 2012, met ruim 40.000 verkochte auto’s. Zo te zien hebben de dieven goed nagedacht over welke type auto’s ze het beste kunnen stelen en vervolgens in het illegale circuit doorverkopen aan niks vermoedend consumenten.

Illegale autoverkoop stijgt vanwege internet en sociale media

U hoeft maar “occasion verkopen” te typen in google en u krijgt pagina’s vol met auto verkoop sites die hun diensten aanbieden, het is tegenwoordig erg eenvoudig om zaken te doen via het internet. Het is aan de ene kant geweldig dat 94% van Nederlanders over internet beschikken omdat dat betekent dat er veel aankopen online worden gedaan, maar aan de andere kant maakt het erg makkelijk voor dieven om gestolen auto’s te verkopen. U kunt met een valse email adres uit de bibliotheek onder een valse naam de gestolen auto te koop zetten op Marktplaats, en deze binnen enkele dagen verkopen aan de niks vermoedend consument. Niet alleen Marktplaats wordt daarvoor gebruikt, maar ook Facebook, Twitter, Whatsapp, noem het maar op.

Criminaliteit stijgt door crisis

Wat ook opvalt is dat er steeds vaker gewelddadige overvallen plaatsvinden, volgens de autoriteiten heeft het te maken met de crisis. Het zijn vaak jongeren die geen werk meer hebben, de rekeningen zien opstapelen en dan snel het verkeerde pad nemen door een oude vrouw bij de pin automaat aan de kant te duwen voor een paar tientjes. Triest maar waar, gewelddadige overvallen, pickpockets en shoplifters komen steeds vaker voor en gaan steeds brutaler ter werk. Dat geld zowel voor consumenten als bedrijven, beide worden hard getroffen door deze groei in criminaliteit. Daar valt auto diefstal ook onder.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Maatschappij met de tags , , , , . Bookmark de permalink.