Water in al zijn facetten

Onze planeet bestaat voor 70% uit water. We kunnen dus wel stellen dat water een belangrijk deel van ons leven uitmaakt. Zonder water kunnen we trouwens ook niet leven, we hebben minstens een half liter per dag nodig.

Water komt voor in verschillende soorten met elk hun eigenschappen. Zo heb je bijvoorbeeld: bronwater, grondwater, flessenwater, tankwater en kraanwater.

 • Bronwater
  Bronwater is de meeste gezonde watersoort. Bronwater wordt ontgonnen door het water op te boren op een diepte van ongeveer 100-150 centimeter en het vervolgens omhoog te pompen. Het water is meteen drinkbaar. Iedereen kan in principe een bron voor water laten slaan door een erkend bedrijf. Je informeert je best wel vooraf bij de waterstaat om het nodige papierwerk in orde te brengen.
 • Grondwater
  Grondwater wordt net als bronwater uit de diepte opgepompt. Bij grondwater wordt er wel tot op een diepte van 8 meter of dieper.  Een bron voor grondwater is makkelijker te installeren dan voor bronwater. Het water dat hier opgepompt wordt moet wel eerste gefilterd worden voor het drinkbaar is.
 • Flessenwater
  In dichtbevolkte gebieden is het niet mogelijk om een bron te boren, daar kan best gebruikmaken van flessenwater. Flessenwater is verkrijgbaar in verschillende formaten, van een koeltoren, containers van 20 liter en de standaard 1.5 liter fles.
 • Tankwater
  Tanks zijn grote opslagplaatsen voor water van vaak honderden liters. Wanneer je in een tank drinkwater wilt opslaan moet je wel uitkijken dat er zich geen parasieten in het water vormen. Tankwater wordt ook vooral gebruikt om te douchen of andere handelingen te verrichten.
 • Kraanwater
  Het kraanwater in Nederland en België is perfect drinkbaar. Je kan dus evengoed je flessen vullen met kraantjeswater en gewoon als fleswater consumeren. In een gesloten fles blijft kraanwater een half jaar goed en is veel goedkoper dan fleswater.

Soms moet je gebruik maken van een waterfilter voordat je drinkbaar water krijgt. Er bestaan veel verschillende soorten waterfilters. We sommen ze even voor je op.

Over het algemeen zijn waterfilters toestellen die het water opzuigen en het door middel van filtratie of desinfectie zuiveren. Wat er precies gezuiverd wordt binnen het water hangt vaak van filter tot filter af.

1. Filter systemen

 • Keramische filters
  Keramische filters kunnen zonder problemen bacteriën uit het water halen dankzij hun kleine poriën. Ze zijn wel niet in staat om virussen uit het water te halen. Keramische filters hebben een lange levensduur en kunnen wel tot 50.000 liter filteren voordat ze vervangen worden. Soms kan je de filters nog een hergebruiken als je gebruikt maakt van de bijgeleverde schraper.
 • Membraan filters
  Een membraan filter heeft microscopische kleine poriën en is bestand tegen de meeste temperatuurschommelingen. De membraanfilter is iets goedkoper dan de keramische filter maar moet wel vaker vervangen worden.

2. Chemisch desinfecteren

Je kan door verschillende actieve chemische stoffen de ongewenste stoffen uit het water halen

 • Jodium
  Jodium dood zo goed als alle micro organismen in het water. Water dat vermengd is met jodium kan de schildklier wel beïnvloeden. Bovendien moet jodium eerst een half uur inwerken voordat het water gezuiverd is en het laat een uitgesproken smaak na.
 • Chloor
  Chloor wordt vooral gebruikt om de bacterie protozoa uit het water te halen en wordt enkel toegepast op kraantjeswater. Omdat protozoa relatief groot zijn kunnen ze makkelijk uit het water gehaald worden. Nadeel van chloor is wat dat het water een zwembad smaak krijgt.
 • Zilverionen
  Zilverionen zuiveren eigenlijk geen water maar gaan het woekeren van micro-organismen tegen. Je kan dus best zilver tabletjes gebruiken om te conserveren en niet om te zuiveren.
 • Actieve koolstof
  Koolstof wordt gebruikt om chemische stoffen als jodium en chloor weer uit het water te halen. Koolstof zuivert dus eigenlijk de chemische stoffen uit het water na het zuiveringsproces.

 

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Huis, Tuin en Keuken met de tags , , . Bookmark de permalink.