Zelf bouwen in Eindhoven wordt aantrekkelijker

De gemeenteraad is 18 december akkoord gegaan met de lening voor opstartkosten CPO-projecten. Deze lening is een financiele stimuleringsmaatregel om CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) in de stad te bevorderen.

CPO

Bij CPO ontwikkelen particulieren samen met anderen een eigen woningbouwproject. Mensen hebben op deze manier een grote invloed op wat er wordt gebouwd, maar staan er in het ontwikkelproces niet alleen voor. Doordat particulieren gezamenlijk als projectontwikkelaar optreden, kan er flink op de kosten worden bespaard. De gezamenlijke effort zal onder andere leiden tot betere collectieve afspraken met aannemers waardoor kan worden bespaard.

Kosten

In de eerste fase van het project maakt een CPO-vereniging al behoorlijke kosten, bijvoorbeeld voor het maken van een planbeschrijving en inhuur van externe kennis en expertise zoals de inzet van een gerenommeerde glashandel. Deze kosten kunnen nog niet door een hypotheek worden gefinancierd omdat er geen onderpand is. Om toch vooruit te kunnen heeft de gemeente een Revolving Fund ingesteld om CPO-initiatieven te ondersteunen met een lening. De lening opstartkosten CPO-projecten is een lening waarbij een CPO-vereniging tegen een aantrekkelijke rente (0,5%) geld kan lenen voor de opstartkosten van een CPO-project. De maximale hoogte van de lening per woning is e 6000 voor nieuwbouw en e 7500 voor de verbouw van een bestaand pand. Niet alleen goed nieuws voor particulieren, maar ook voor het bedrijfsleven, waar lokale specialisten op het gebied van kozijnen, glas en isolatie zullen profiteren.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.