Behandeling basis-ggz net zo goed als specialistische-ggz

Patiënten met een depressie of een angststoornis hebben net zoveel baat bij een behandeling in de basis-ggz als in de gespecialiseerde-ggz. Dit meldt Bea Tiemens, onderzoeksleider bij Indigo. Dit is goed nieuws voor de basis-ggz, mede omdat deze is ingevoerd om patiënten een alternatief te geven voor de gespecialiseerde- en daardoor ook duurdere ggz.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een database van Indigo, die voor 70% bestond uit patiënten met een angst- of stemmingsstoornis. Hieruit blijkt dat de behandeluitkomsten vrijwel hetzelfde zijn voor de basis- en gespecialiseerde-ggz voor deze doelgroep. De basis-ggz is echter veel goedkoper, tot wel 2.000 euro per patiënt. Dit heeft te maken met de kortere duur van behandelingen, plus dat patiënten in de basis-ggz niet opgenomen worden en gewoon vanuit thuis naar de behandelingen gaan. Ook wordt beargumenteerd dat door de kortere behandeltijd per patiënt, een behandelaar in de basis-ggz ‘gedwongen’ wordt om snel te focussen op het doel van de behandeling.

De basis-ggz mag dan wel goedkoper zijn per patiënt, de tarieven zijn voor deze instellingen echter niet kostendekkend. De NZa-tarieven voor de basis-ggz zijn namelijk vastgesteld zonder rekening te houden met de vaak gecompliceerde zorgvraag. Veel instellingen draaien hierdoor verlies, wat op kan lopen tot tonnen per jaar. Hier moet wat aan gedaan worden, wil de basis-ggz een realistisch alternatief blijven voor de specialistische-ggz.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Maatschappij. Bookmark de permalink.