De paarse bloementuin

Paars is momenteel één van de trendkleuren van de tuin. Of je het nu verwerkt in de tuinmeubelen, accessoires of planten. Daarnaast is paars heel goed te combineren met andere kleuren. Twee van de bekendste paarse planten zijn de lavendel en de hortensia. Over deze twee mooie planten lees je in dit artikel meer!

Lavendel

Lavendel is één van de meest populaire planten in de tuin. Hij staat overal goed en is op verschillende manieren inzetbaar.

De lavendelbloemen heb je in allerlei paarse, witte en roze tinten. De violet paarse is de meest bekende lavendel. Uit deze plant wordt lavendelolie gewonnen, die wordt gebruikt in parfum en zeep. Gedroogde lavendelbloemen doen het goed als potpourri, maar lavendel kun je ook als ingrediënt gebruiken.

In de Nederlandse worden deze 2 soorten lavendel het meest gebruikt: de vlinderlavendel in het wit, lila en diverse blauwpaarse tinten. Daarnaast heb je de ‘gewone’ lavendel, welke goed geschikt is om te gebruiken als heerlijk ruikende haag of als sierplant in de border. Tip: lavendel doet het vaak goed samen met rozenstruiken.

Lavendel onderhouden
Lavendel doet het goed in zanderige grond die goed water door laat. Daarnaast is lavendel een echte zonaanbidder! Zorg ervoor dat de plant in ieder geval tussen 12:00 en 15:00 uur genoeg zon krijgt.

Lavendel kun je het beste snoeien rond maart. Zorg er voor dat er nog wat groene blaadjes aan het einde van de takken zit. In augustus kun je de lavendel voor de tweede keer snoeien. Haal nu alleen de dode bloemen en bloemstelen weg,

De lavendelplant heeft geen mest nodig. Sommige mest is zelfs dodelijk voor lavendel, pas hier dus mee op. Geef de plant wel kalk. Strooi dit in het najaar, de winter of vroeg in het voorjaar. De lavendel heeft weinig water nodig. Staat lavendel in een pot? Geef dan 2 keer per week water (als het niet heeft geregend).

Hortensia

De hortensia is, naast de lavendel, één van de meest geliefde planten in de Nederlandse tuin. Hij is er in zoveel kleuren (roze, paars, wit en blauw), maten en soorten. De hortensia is bovendien ook de meest gecultiveerde plant ter wereld, er bestaan tegenwoordig ruim 600 soorten met verschillende kleuren!

De bloemen van de hortensia krijgen hun kleur afhankelijk van de zuurgraad (pH) van de bodem. In een zure grond worden de bloemen blauw, in basische gronden roze en in pH-neutrale bodems paars. De witte hortensia verandert niet van kleur. De hortensia groeit het beste op losse, rijke, natte en goed doorlaatbare bodems in de halfschaduw.

6 hortensia tips
1) Plant de hortensia het liefste in het vroege voorjaar of in de late zomer. Zet ze in een goed gedraineerde grond. Deze is vochtig, maar niet te nat.

2) Hortensia’s zijn er in diverse hoogtes. Van 40 tot 250 cm hoog! Let er op dat ze behoorlijk kunnen groeien. Hou hier rekening mee bij het plaatsen in de voortuin bijvoorbeeld.

3) De hortensia hoeft niet perse in de schaduw te staan. Zolang de grond maar vochtig genoeg is kan deze plant ook prima groeien in de volle zon.

4) Vul voordat je de hortensia plant de grond met speciale hortensiavoeding (Pokon). Geef de plant vervolgens een maandlang extra water. Door een dammetje om de stam te maken loopt het water niet zo snel weg.

5) De hortensia kun je knippen in maart of april. In deze periode maken ze nog sterke jonge takken en bloeien ze in de zomer nog rijker. Het regelmatig weghalen van uitgebloeide bloemen stimuleert de aanleg van nieuwe bloemen.

6) Hortensia’s zijn perfect om te drogen. Maar je kunt de mooie bloemen ook afknippen om binnen in een vaas te zetten. Vul het water daarna niet meer bij.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.