Digitale aanbesteding de beste aanbesteding

Aanbesteden is een vak apart. Met aanbesteden kan blijkbaar heel veel mis gaan. Dit merk je wel aan de berichten erover op het journaal. Ik denk alleen al aan de mislukte aanbesteding van een nieuw wagenpark voor de politie.

De overheid besteed vaak projecten uit. Dat is voor de overheid verplicht vanwege de wet- en regelgeving. En het is ook wel logisch want het gaat om ons belastinggeld. Door de aanbestedingsprocedure ontstaat er, als het goed is, transparantie waardoor de burger kan zien wat de overheid allemaal doet met zijn geld.

Bij bedrijven ligt de grens van aanbesteden een stuk hoger dan bij de overheid. Het moet over een flink bedrag gaan en dan is aanbesteden verplicht. Voor kleinere bedragen mogen bedrijven gewoon een aantal offertes aanvragen bij verschillende bedrijven en dan kunnen zij op basis hiervan hun keuze maken wie ze de klus gunnen.

Voor de beste aanbesteding kan men het beste digitaal aanbesteden. Het bedrijf Quality flow, oftewel Qflow, heeft hiervoor een aanbestedingsapplicatie laten maken voor hun website. De aanbestedingsapplicatie, E-tender, is zelf genomineerd voor de Succes Award 2014. Met E-tender kunnen opdrachtgevers hun project online zetten. Opdrachtnemers kunnen hierop reageren met hetgeen zij te bieden hebben. Dit gaat allemaal volgens de laatste wet- en regelgeving.

Vervolgens is de opdrachtgever weer aan zet. Hij moet een weloverwogen keuze maken welk bedrijf hij de opdracht gunt. Het criterium hier is niet alleen de prijs. Uiteraard is geld belangrijk maar niet het allerbelangrijkst. Nog belangrijker is de kwaliteit die de bedrijven kunnen bieden. Hebben deze bedrijven eerder zo’n soort project gedaan? Wat zijn de ervaringen bij hun vorige opdrachtgevers? Is er veel kennis en kunde in huis? Wordt er met de allernieuwste technieken gewerkt? Dit zijn allemaal vragen die een opdrachtgever beantwoord moet krijgen voordat hij zijn beslissing neemt.

Dit bericht is geplaatst in Financien. Bookmark de permalink.