E sigaret, het schaap tussen de wolven

De e sigaret heeft het niet makkelijk. Ondanks, of juist dankzij, een grote schare fans wordt hij van alle kanten aangevallen met als doel de slachtbank.

Onlangs werd er weer een “nieuw” onderzoek gepresenteerd. Grote en zeer negatieve koppen in de media. Echter, na het lezen van deze nageprate stukken, blijkt er helemaal geen nieuw onderzoek te zijn.

Uit een aantal oude tot zeer oude onderzoeken naar de voorlopers van de huidige e sigaret zijn wat stukjes genomen die bij de uitkomst passen en dit wordt dan gepresenteerd als nieuw onderzoek.

Met vreemde suggesties als “ de bewering dat e roken niet schadelijk is voor zwangere vrouwen blijkt helemaal niet waar te zijn”. Waar slaat dit op? Wie beweert dit dan?

De eerste 50 webwinkels in e sigaretten  die in de zoekresultaten van google voorkomen beweren dit niet. Integendeel, bij de meeste staat een keurige waarschuwing.

De huidige e sigaret is hervulbaar met dampvloeistof die bestaat uit PG/VG, een verdampende vloeistof die onder andere ook gebruikt wordt in verstuivers tegen astma, een smaakstof welke is goedgekeurd voor consumptie en, indien gewenst, nicotine.

Nicotine is hiervan de enige schadelijke stof.

Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat een e sigaret schadelijker is dan een gewone sigaret. Vrijwel alle onderzoeken tonen aan dat een e sigaret minder schadelijk is dan een gewone sigaret.

De uitgeblazen waterdamp bevat geen andere schadelijke stoffen dan een  zeer geringe hoeveelheid nicotine die na enkele seconden uiteenvalt. Eventueel toegevoegde smaakjes zou je kunnen ruiken.

De kans op meeroken (meedampen eigenlijk) van schadelijke stoffen is nihil.

Waarom dan toch deze hetze tegen de rokers van sigaretten die overgestapt zijn of willen overstappen op een minder schadelijk product?

Mogelijke redenen kunnen zijn:

De tabaksfabrikanten die een steeds groter deel van hun inkomsten mislopen sinds de komst van de hervulbare e sigaret. Zij hebben een grotere invloed op de politiek dan wij ons kunnen voorstellen.

De overheid die een steeds groter deel van de accijnzen op sigaretten misloopt. Door de e sigaret zo negatief mogelijk neer te zetten zal het straks makkelijker zijn accijnzen te heffen.

En soms wil alleen maar iemand zijn geurvlaggen uitzetten.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding met de tags , , . Bookmark de permalink.