Een gezonde start na een echtscheiding

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis. En in die molen van emotie wordt er van je verwacht je hoofd koel te houden. Er moet immers van alles geregeld worden. Dat is nogal en opgave. Het is dan ook aan te raden om er snel iemand bij te halen die jullie in het hele proces kan begeleiden. Een mediator is daarvoor de aangewezen persoon. Een mediator weet precies wat nodig is om een scheiding goed te laten verlopen. Daarnaast let hij of zij erop dat er een fatsoenlijk echtscheidingsconvenant wordt opgesteld. In dit convenant staat alles beschreven wat jullie geregeld hebben bij de verdeling.

Laat je bijstaan door een professional bij echtscheiding

In het beste geval kunnen jullie goed overleggen hoe de goederen verdeeld gaan worden, wie waar gaat wonen en indien van toepassing hoe het met de kinderen geregeld wordt. In die gesprekken gaat ook duidelijk worden of één van jullie achter blijft met een aanzienlijk lager inkomen. Dat kan zijn omdat er zorgtaken ongelijk verdeeld zijn of misschien is iemand niet in staat om te werken. Het is dan zeer goed mogelijk dat er recht bestaat op alimentatie. Als er geen minderjarig kinderen zijn kan dit partneralimentatie zijn en als de zorgtaken voor de kinderen hoofdzakelijk bij een partner liggen dan kan dat kinderalimentatie zijn.

Laat de alimentatie voorrekenen

Om alimentatie te berekenen zijn er gelukkig tabellen voorhanden. Op internet is hierover veel te vinden. Laat voor de zekerheid de mediator meekijken want die kan direct zien of jullie volledig zijn in de alimentatieberekeningen of dat er iets over het hoofd gezien is. Bedenk dat het de moeite waard is om hier gedegen naar te kijken. Het resultaat bepaalt voor een deel je nieuwe start en hoe gezonder je kan starten des te beter voor iedereen. Een partner die een veel hoger inkomen heeft dan zijn scheidende partner zal het als het goed is normaal vinden om financieel bij te dragen. Het is ook niet voor altijd maar alimentatie is belangrijk voor een gezond begin.

alimentatie

Dit bericht is geplaatst in Relatie en Familie. Bookmark de permalink.