Een plat dak onderhouden

Vele mensen stellen zich de vraag hoe duurzaam en efficiënt een plat dak eigenlijk wel is. Per slot van rekening kan het water moeilijker weg en is er een grotere kans op lekken en water beschadiging.

Ik kan je vertellen dat met een goed onderhoud, een perfecte dichtheid en een optimale isolatie er geen vuiltje aan de lucht is. Een plat dak kan net zo duurzaam zijn als een schuindak.

Om een lange levensduur van je plat dak te garanderen moet je volgende drie punten in het achterhoofd houden: regelmatig onderhouden, zorg dat je dak waterdicht is en kies voor afgestemde isolatie. Met andere woorden, de plaatsing van je dakmateriaal moet perfect zijn en isolatie materiaal moet overeenstemmen met jouw wensen. Er bestaan dan ook veel verschillende soorten dakisolatie.

Dakisolatie

Cellenglas
Cellenglas heeft een hoge drukweerstand en is bestand tegen water, lucht en damp.Dit type glas wordt vooral gebruikt voor platte dakisolatie en kent een zeer lange levensduur. Cellenglas is wel wat duurder dan andere isolatiematerialen maar zijn langere levensduur maakt dit meer dan goed.

PUR (polyurethaan) en PIR (Polyisocyanuraat)
PUR en PIR zijn hardschuimisolatieplaten die te verkrijgen zijn in verschillende diktes. Je kan er ook voor kiezen om één of beide zijden van de plaatsen te voorzien van een membraan van aluminium of glasvlies. Sommige kiezen er ook voor een zijde te beplakken met een polythyleen film. Die zijde kan dan als dampscherm fungeren.

Rotswol
Rostwol is een vrij gekende vorm van isolatiemateriaal. Je kan rostwol gemakkelijk plaatsen en het is dus niet nodig om hiervoor een aannemer aan te spreken. Je kan het gerust zelf proberen.

XPS (geëxtrudeerd polystyreen)
XPS wordt vooral gebruik voor omgekeerde daken en het biedt geen ATG-certificaat voor warme daken.

EPS (expandeerbaar polystyreen)
Wanneer je EPS wilt gebruiken als isolatie materiaal zal je moeten uitkijken naar de voldoende stabiele platen met een verhoogde brandweerstand.

Andere isolatiematerialen
Naast de bovengenoemde materialen kan je platte daken ook nog isoleren met behulp van fenolschuim, perliet (in platen of korrels) of kurk.

Dakbedekking

Een goede dakbedekking is essentieel voor de waterdichtheid van je plat dak. Dakbedekking kan voorkomen  in twee verschillende productgroepen: Bitumen producten en kunststof producten.

Bitumineuze producten
Over het algemeen bestaan bitumen producten uit een drager (meestal polyester- of glasvlies) waarna de drager dan bedekt wordt met een bitumineus product. Het eindresultaat wordt roofing genoemd. Er bestaan verschillende soorten roofing, zoals gecoat en gewapend bitumen dat beschikbaar is in diverse combinaties. Om de waterdichtheid van je dak te garanderen wordt er aangeraden om een ballastlaag te voorzien op de roofing.
Let wel op dat de ballast laag niet kan voorkomen dat de roofing na verloop van tijd korrelig wordt, waardoor renovatie van je plat dak na een tijdje onherroepelijk wordt

Kunststofproducten
Met kunststofproducten wordt kunststofmembranen bedoeld. De kunststofmembranen kunnen onderverdeeld worden in hoge polymeren en bitumen-polymeren). Kunststofproducten hebben als grote voordeel dat ze een betere mechanische kwaliteit, een hogere weerstand tegen extreme temperatuurschommelingen en een goede UV-weerstand hebben. Tot deze categorie behoren EPDM (rubberen platen) en pvc, dat echter uv-gevoeliger is.

 

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij met de tags , . Bookmark de permalink.