Geen crisis voor kleine klusbedrijven

Hoe slaan de kleine klusbedrijven zich door de economische crisis heen? Onder andere de ZZP & Klusmonitor van Bouwkennis houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Bouwkennis is een leverancier van strategische markt- en marketinginformatie. Volgens onderzoeken van Bouwkennis hebben kleine klusbedrijven de afgelopen jaren weinig last gehad van de economische crisis. Terwijl veel grote bedrijven in allerlei sectoren over de kop gingen, bleek de positie van kleine klusbedrijven sterk genoeg.

Resultaten onderzoeken kleine klusbedrijven en crisis

Tijdens een van hun onderzoeken vroeg Bouwkennis in 2010 aan kleine klusbedrijven met maximaal drie werknemers naar de invloed van de crisis op hun bedrijf. Uit de antwoorden bleek dat meer dan de helft van deze klusbedrijven (51%) nog geen problemen had ondervonden. Dat de crisis tot nu toe aan de kleine klusbedrijven voorbij ging, had ermee te maken dat zij zich vooral richtten op de particuliere markt met relatief kleine opdrachten als renovaties. Deze markt is veel minder conjunctuurgevoelig dan bijvoorbeeld de nieuwbouwmarkt, die zo goed als stil gevallen is.

De opdrachten gaan gewoon door

Hoewel 49% van de klusbedrijven aangaf wel iets te voelen van de crisis, had 65% van deze bedrijven nog nooit zonder opdrachten gezeten als gevolg van de crisis. Circa 10% van de kleine klussers gaf aan weleens korter dan één maand zonder opdrachten te hebben gezeten en nog eens 10% zei dat ze een periode van tussen de één en twee maanden gekend hebben waarin ze geen werk hadden. 16% had tussen de twee en drie maanden stilgelegen. Geen klein klusbedrijf had de afgelopen jaren vanwege de recessie meer dan drie maanden geen opdrachten gehad.

Kleine klusbedrijven niet bang voor faillissement

Meer dan de helft van de kleine klusbedrijven die wel iets had gemerkt van de crisis was positief gestemd over de toekomst en verwachtte dat de situatie snel zou verbeteren. 80% van de ondervraagde klusbedrijven dacht dat de kans op een faillissement niet aan de orde of zeer klein was. 6% gaf aan dat er echt verandering nodig was, anders zouden ze hun bedrijf moeten sluiten. Over het algemeen waren de geluiden binnen de kleine kluswereld dus erg positief.

Hoe staat het er anno 2013 voor?

Kleine klusbedrijven doen het nog steeds erg goed, ondanks dat de crisis binnen veel sectoren nog gewoon voortduurt. Kleine klusbedrijven doen er volgens een recent artikel in HP De Tijd hun voordeel mee dat mensen in moeilijke tijden liever een pas op de plaats maken. Mensen verhuizen minder snel naar een beter of mooier huis, maar laten in plaats daarvan hun huidige woning opknappen. De offerte aanvragen stromen daardoor binnen. Daar varen de kleine klusbedrijven natuurlijk wel bij!

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.