Het schoonmaken van uw schoorsteen

Het hebben van een schone schoorsteen is belangrijk voor uw eigen veiligheid. Mocht uw schoorsteen verstopt raken dan kan dit zeer gevaarlijke en soms ook levensgevaarlijke situaties opleveren. Specie en stenen in uw rookkanaal die van slechte kwaliteit zijn kunnen ervoor zorgen dat uw schoorsteen verstopt komt te raken. Ook kunnen vogels zich gaan nestelen met takken in het rookkanaal. Het is daarom van levensbelang om regelmatig uw schoorsteen te controleren. Zo kunt u voor uw eigen veiligheid zorgen. Het is zeer belangrijk dat u dit doet want een brand kan binnen enkele seconden zijn ontstaan en veel schade toebrengen aan het dakwerk van uw woning, of zelf nog meer negatieve gevolgen hebben. De controle van uw rookkanaal is voor uw eigenveiligheid natuurlijk zeer belangrijk maar het wordt vaak door de verzekering ook verplicht om het rookkanaal jaarlijks te laten controleren. De kans op een schoorsteenbrand is erg groot als u dit niet doet. De verzekering kan dan erg moeilijk gaan doen als u uw rookkanaal niet laat schoonmaken en kan de schade vergoeding weigeren uit te keren.

Waarom is het belangrijk?

Als u uw schoorsteen gebruikt terwijl deze verstopt zit dan komen alle verbrandingsgassen in uw huis terecht. Er ontstaat dan koolmonoxide en kan dodelijke veroorzaken bij u in huis. U heeft het in het stuk hiervoor kunnen lezen dat een verstopte schoorsteen tot een schoorsteenbrand kan leiden. Als uw CV moet stoken om uw huis warm te houden dan kunnen de tempraturen snel oplopen. Als de brand een tempratuur bereikt van 500 graden Celsius dan vliegt de in de schoorsteen gesmeerde teerachtige laag in brand. Er moet dan vervolgens een brandweerauto komen met een hoogwerker die de brand moet komen blussen.

De schoorsteen controle

Stookt u hout, kolen of olie door uw schoorsteen heen dan moet u minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen. De schoorsteen bij huizen met een geiser, of centrale verwarming moet ieder jaar op onvolledigheden gecontroleerd worden en mocht het nodig zijn ook geveegd worden. wilt u een beter leefklimaat rondom uw creëren, controleert en veegt u dan regelmatig uw schoorsteen.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken met de tags , , . Bookmark de permalink.