Hoe kan je best een nieuwe computer klaarzetten?

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt, nieuwe computers die vers van de winkel komen zijn ver van klaar voor gebruik, meestal staan er heel wat ongewenste programma’s op en heel wat programma’s die je zal missen. In dit artikel zal ik kort wat uitleg geven hoe je het best een nieuwe computer kan klaarzetten alvorens je hem gebruikt. Een computer hersteller kan hierin hulp bieden en in sommige gevallen heeft hij er zelfs diensten voor.

Nieuwe pc

  • Verwijder alle ongewenste programma’s

Wanneer je een nieuwe laptop of computer koopt van een bepaald merk, zal je zien dat je veelal een hele hoop ongewenste programma’s krijgt, zoals 30 dagen free trials van een fotoprogramma of een antivirusprogramma. Op die manier worden prijzen van toestellen gedrukt.

Ga hiervoor eerst naar deze computer en selecteer “een programma verwijderen” hier zie je de lijst met programma’s die allemaal reeds geïnstalleerd zijn op uw computer. In deze lijst kan je ze een voor een verwijderen.

Pro tip: Indien je meer kent van computers zou ik zelfs voorstellen om een nieuwe computer te formatteren en te herinstalleren met het absolute minimum aan programma’s

  • Verander de privacy settings in Windows 10.

Standaard staan in Windows 10 heel wat opties die durven binnenkijken in uw privacy, deze check je best, en pas je aan waar nodig indien u niet te veel wenst prijs te geven.

  • Maak een herstelpunt

Wanneer uw computer uiteindelijk volledig klaargezet is, zet je best systeemherstel aan en maak je best een herstelpunt met de datum wanneer je uw computer begint te gebruiken. Op die manier kan je -wanneer het noodlot later eventueel toeslaat- gemakkelijk terugkeren naar dit gemaakte herstelpunt.

  • Overweeg het maken van partities

Indien je wat meer kent van computers is het handig een aparte partitie te maken voor enerzijds uw Windows installatie, en anderzijds uw bestanden zoals teksten, foto’s, films, games,…

In dit artikel heb ik het kort gehad over het correct klaarzetten van een nieuwe computer. Indien gewenst bieden sommige computer herstellers een service aan die dit allemaal voor u kunnen doen.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet met de tags , . Bookmark de permalink.