Hoe kan je te weten komen als uw SSD het zal begeven?

Ondertussen zijn de meesten onder ons reeds vertrouwd met de nieuwe types opslagschijven, namelijk de SSD’s. Over het algemeen zijn SSD’s gekend als veel sneller en ook meer betrouwbaar te zijn ten opzichte van traditionele harde schijven. Maar ook zij kunnen het vroeg of laat begeven. In dit artikel geef ik kort enkele tips mee hoe je kan te weten komen als uw SSD al dan niet nog een lang leven voor zich heeft of als u zich zorgen hoeft beginnen te maken dat hij plots de geest zal geven. Op deze manier bespaart u zich weer een hele hoop kopzorgen en eventueel een rit naar een ervaren computer hersteller.

SSD

Je kan gemakkelijk en via een gratis programma te weten komen als uw SSD nog in goede gezondheidstoestand is. Dit kan je met het algemene programma “Crystaldiskinfo”. Dit is gratis van internet te downloaden en komt zelfs indien gewenst in een versie die je enkel maar hoeft open te klikken en dus niet hoeft te installeren. Dit programma werkt in principe heel simpel, je ziet een blauw kader met “goed” als uw SSD nog ok is, en een oranje kader met “waarschuwing” als uw SSD niet meer heel gezond is. In dit geval raad ik aan de SSD te vervangen.

Het behoeft eveneens absoluut geen uitleg dat voorkomen beter is dan genezen, waarmee ik bedoel dat het ten zeerste aangewezen is om regelmatig een back-up te nemen van uw bestanden. Zo heeft u reeds een zorg minder wanneer uw opslagschijf niet meer gezond blijkt te zijn.

De meeste leveranciers hebben in principe ook een eigen programma waarmee je de gezondheidstoestand kan controleren van uw SSD.

Mocht, na het softwarematig controleren van uw SSD blijken dat hij niet meer heel gezond is, raad ik aan contact op te nemen met een ervaren computer hersteller. Hij kan ervoor zorgen dat uw SSD vervangen wordt door een nieuw exemplaar, al dan niet met behoud van gegevens.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet met de tags , . Bookmark de permalink.