Is uw computer geïnfecteerd met malware?

Ik ontvang regelmatig e-mails of telefoons van mensen die denken dat hun computer geïnfecteerd is met virussen. Vooraleer contact op te nemen met een ervaren computer hersteller kunt u een al dan niet geïnfecteerde computer herkennen aan volgende symtomen die ik kort zal bespreken in dit artikel.

Chapa NO MALWARE

Een belangrijk punt om te weten is dat malware ontworpen is om zo onopvallend mogelijk te zijn, in die zin dat het in principe moeilijk is om dergelijke malware zoals spyware te zien op uw computer, wel kunnen er enkele symptomen optreden die duidelijk maken dat uw computer wel degelijk geïnfecteerd is met malware, en voornamelijk spyware.

Soms is het overduidelijk dat uw computer geïnfecteerd is, bijvoorbeeld wanneer er ransomware binnengedrongen is. Dan kan u niets meer doen met uw computer, worden al uw bestanden gecodeerd en krijgt u de mogelijkheid om aan hackers te betalen om uw bestanden terug te krijgen, iets wat u dus absoluut best niet doet. In dit geval neemt u best onmiddellijk contact op met een ervaren computer hersteller.

Andere malware kan veel minder opvallend zijn. Hiervoor dient u vooral te letten op de snelheid waarmee uw computer werkt. Wanneer hij plots veel minder snel werkt dan voorheen, of standaard antivirusprogramma’s niets kwaadaardigs terug vinden, een of andere toolbar of startpagina van uw browser die plots veranderd is, dit zijn punten waar u dient op te letten wanneer u onderzoekt of uw computer met spyware geïnfecteerd is.

In dit geval gebruikt u best een online scansysteem zoals eset online scanner, of trend micros housecall. Deze programma’s dien je niet te installeren en werken van op internet.

Wanneer uw computer te erg geïnfecteerd is kunt u best een backup van uw bestanden nemen en een herinstallatie van uw besturingssysteem overwegen.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet met de tags , . Bookmark de permalink.