kwaliteitsbanden VS budgetbanden

Het Britse magazine Autocar heeft recent aangetoond dat je voor de veiligheid toch best een gerenommeerd merk van autobanden kiest in plaats van budgetbanden.

Autocar heeft deze conclusie getrokken na een hele reeks testen tussen de Europese kwaliteit autobanden, zoals Continental banden, en de goedkopere Aziatische banden als GT Radial, Nankang, Wanli, Linglong en Triangle.
De banden werden getest op veiligheid en meer bepaald op de remafstand bij en nat en een droogweg dek. Vooral bij hogere snelheden traden er veiligheidsproblemen op bij de geïmporteerde banden. Sterker nog, 4 van de 5 geïmporteerde banden zouden niet aan de basis veiligheid voldoen.

De testen

De eerste veiligheidskloof kwam aan het licht tijdens de remtest op een nat wegdek. Daar was de remafstand van de Aziatische band maar liefst 8.5 meter langer dan die van de referentieband ContiPremiumContact 2.
Het tweede veiligheidsverschil toonde zich tijdens het meten van de bochtstabiliteit bij een nat wegdek. Verder reden de wagens op autobanden van Continental 10% sneller en was het rijgedrag beduidend beter.
De banden werden niet alleen onderworpen op testen op een nat wegdek maar ook op droog asfalt. Bij een snelheid van 100 km/uur was de remafstand van de budgetbanden 5.5 meter langer dan de Europese tegenhanger. Dit wil dus zeggen dat de wegen met budgetbanden nog een 34 km/uur aan het rijden was waar de wagen met de Continental banden al tot stilstand was gekomen.

Conclusie

Uit de resultaten van Autocar kunnen we concluderen dat de ingevoerde banden weinig grip bieden en zeer weinig bochtstabiliteit bieden. Het rijden met budget banden kunnen je veiligheid en dat van anderen in gevaar brengen omdat deze bijdragen tot slecht rijgedrag.
Het dan ook niet verwonderlijk dat geïmporteerde budgetbanden op 4 van de 5 veiligheidspunten van de VW niet slagen.
Dankzij deze testen worden de bevindingen van andere magazines gestaafd en kunnen wij de consument enkel nog meer waarschuwen om zich niet te laten verleiden door de lage kostprijs van de banden. Het verschil in veiligheid is beduidend en op veiligheid moet je niet besparen.

Advies

Tijdens de testen van Autocar werd er gebruik gemaakt van Continental banden en die keuze is niet toevallig. Continental staat er om bekend om veilige banden op de markt te brengen en leggen op die manier de standaard voor andere Europese bandenmerken. Continental is dan ook één van de grootste bandenleveranciers ter wereld.
Uit de testen is trouwens weer eens bewezen dat Continental banden geschikt zijn bij alle weersomstandigheden. De band biedt voldoende grip omdat er steeds aan de constructie, samenstelling, design en profiel van de band wordt gewerkt.

 

Dit bericht is geplaatst in Reizen en Vakantie, Sport en Spel met de tags , . Bookmark de permalink.