De technologische ontwikkelingen op gebied van televisie hebben in het afgelopen decennium in hoog tempo plaatsgevonden. Vanaf het begin van dit millennium kwamen de veranderingen snel op gang. Plasma tv’s werden populair vanwege hun platte en grote formaat, waarna de LCD met zijn zuinige energieverbruik opkwam. Naarmate de vraag steeg ging de productie, mede door de technologische toelaatbaarheid, omhoog en werd daarmee de concurrentiestrijd heviger. Vanaf 2007 oversteeg de verkoop van LCD’s de traditionele beeldbuis. Als gevolg van dit grote aanbod daalden de prijzen en werd de markt gestimuleerd om LCD verder te ontwikkelen. Dit resulteerde tot de eerste LCD TV met ‘LED-backlight’ achtergrondverlichting. LED staat voor light-emitting diode, wat vertaald naar het Nederlands lichtuitstralende diode betekent.
In 2006 was het Samsung die de eerste LED TV uitbracht, gevolgd door Sony in 2008. Tot dat moment behoorden deze tv’s tot het exclusieve segment, echter daarna werd de technologie ook toegankelijk en bereikbaar voor de middenklasse.
Hoe werkt een LED TV? Een LCD-LED TV is in principe een LCD TV, waarbij LED-verlichting het LCD scherm dat ervoor geplaatst is, verlicht. Om deze reden is de benaming van de tv afgekort tot LED TV. LCD staat voor ‘liquid cristal display’, welke bestaat uit vloeibare kristallen in het scherm, die de daadwerkelijke beelden creëren. LCD geeft echter geen licht. Daar zorgt de LED- achtergrondverlichting weer voor. Bij een LCD TV is de LED verlichting vlak achter het LCD scherm geplaatst en zorgt dat LCD kristallen worden voorzien van verlichting. Dat resulteert dan in een geweldige kwaliteit met hele scherpe beelden, die de kijker kan meeslepen in een realistische wereld.
Bij LED TV onderscheiden we 2 systemen: Edge LED en Full LED. Bij Edge, zoals de naam het zegt, worden de lampjes aan de rand van het scherm geplaatst. Bij Full led is dat over de gehele oppervlakte achter het LCD scherm. Wat LED-technologie bijzonder en uitzonderlijk maakt is de langere levensduur in vergelijking tot andere soorten verlichting. Daarbij zijn LED lampen ook heel bijzonder omdat de intensiteit nooit afneemt. Ze blijven dus de volle kwaliteit leveren tot het einde van hun levensduur. Naast het uiterst platte formaat speelt een nog belangrijkere rol de doorslaggevende factor: het lage energieverbruik. De LED TV is de helft zuiniger dan een LCD en zelfs meer dan tweemaal zuiniger dan een plasma tv! Ter illustratie, bij een formaat van 40-43 inch verbruikt een plasma 170 Watt, een LCD 120 watt en een LED slechts 80 Watt aan elektriciteit. In tijden van milieuvriendelijkheid en -bewustheid is dit een belangrijk gegeven.
Al deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat LED niet alleen bij TV’s populairder is geworden, maar dat de verlichting tegenwoordig bij de meeste producten, zoals interieur en auto’s, wordt gedomineerd door LED technologie. De verwachting is dan ook dat LED zich binnen ons dagelijks leven meer en meer zal ontwikkelen, te beginnen in onze huiskamer met de LED-TV. We wachten af en laten het op ons afkomen.