Leraren klussen verplicht tijdens vakantie

Afgelopen weken is er een discussie ontstaan over de werkzaamheden en verplichtingen van leraren. De directeur zet het lerarenteam onder druk om tijdens de krokusvakantie de schoolgebouwen te komen schilderen. Mag hij eisen dat we de schoolgebouwen mee onderhouden?

De directeur of het schoolbestuur kan een personeelslid van het basisonderwijs niet verplichten om de schoolgebouwen te onderhouden of verfraaien. Alle personeelsleden moeten immers een individuele functiebeschrijving krijgen met hun taken en opdrachten. Voor het basisonderwijs bestaat er een lijst van taken die de school daar niet in mag opnemen. “Het uitvoeren van materieel onderhoud en/of herstellingen van en in de school” is een van die taken.

Verplicht deelnemen

Omdat voor de andere onderwijsniveaus zo’n lijst niet bestaat, is het moeilijk om uitdrukkelijk te bepalen wat wel of niet mag. In elk onderwijsniveau is de individuele functiebeschrijving wel verplicht. Daarin komen de taken en opdrachten. In het arbeidsreglement kan de school aanvullende regels opnemen. De meeste reglementen bepalen aan welke activiteiten een personeelslid al of niet moet deelnemen. In nagenoeg alle reglementen zijn vergaderingen en schoolfeesten als verplicht bij te wonen activiteiten opgenomen. Andere activiteiten – die niet verder gespecificeerd zijn – vallen onder vrijwillige deelname. Dus ook in andere onderwijsniveaus kan je onrechtstreeks stellen dat je het onderwijzend personeel niet kan verplichten om de gebouwen te onderhouden of herstellen.

Leraar of timmerman?

Een geïnterviewde leraar heeft de volgende verklaring “Persoonlijk vind ik klussen heel erg leuk en dus kom ik graag bij de school langs voor timmerwerk en andere klussen. Zo bespaart de school kosten uit die het anders kwijt zou zijn geweest aan een timmerman of een klusbedrijf. Aan de andere kant snap ik ook dat niet iedereen daarop zit te wachten”.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.