Leven met een partner met HSP

Ongeveer een op de vijf mensen heeft HSP. De kans is dus redelijk aanwezig dat je partner HSP heeft of HSP kenmerken heeft. Het kan moeilijk zijn om goed om te kunnen gaan met HSP bij je partner. Vandaag geven we twee HSP tips voor de omgang met een partner met HSP.

 

Kalibreer uw omgeving om verder bij hen te passen

Dit was voor mij echt een eyeopener. Wetende dat uw partner gemakkelijk over gestimuleerd wordt door zijn omgeving, kunt u uw thuisomgeving proactief kalibreren om beter bij ze te passen. Zorg voor zachte kussende en dekens die rondslingeren. Zet dimmerschakelaars op uw lichten. Als u in een luidruchtiger gebied woont of luide buren hebt, investeer dan in het geluiddicht maken van uw moeren. Hoe minder stimulerend een omgeving is, hoe meer je zeer gevoelige partner het gevoel krijgt dat ze zich kunnen wapenen en echt bij je zijn.

 

Herken signalen wanneer ze zich over gestimuleerd voelen

Soms wordt je zeer gevoelige partner zo over gestimuleerd dat het voor haar of hem steeds moeilijker wordt om mondeling te communiceren. Wanneer dit gebeurt, kan het enorm nuttig zijn om een signaal te laten uitwerken zodat ze hun toestand kunnen communiceren zonder dat ze het moeten verwoorden. Een paar voorbeelden:

  • Een vredesteken maken en het over hun hart plaatsen (om aan te geven: “Geef me een paar minuten, ik voel nu veel.).
  • Hun vingers uitwaaieren en ze heen en weer zwaaien voor hun gezicht (om aan te geven: “Ik ben over gestimuleerd en voel me nu niet erg aanwezig.”).
  • Hun handen voor hun oren slaan en naar beneden kijken (om een combinatie aan te geven van “Het is hier erg luid en ik zou graag van omgeving willen veranderen/snel vertrekken.”).

 

Welk signaal, u ook traint, zorgt ervoor dat het voor u beiden zinvol is en dat het signaal zal worden gerespecteerd wanneer het wordt gebruikt.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.