Overlast door vorstschade

De dooi heeft de afgelopen dagen veel overlast veroorzaakt. Met het smelten van ijs en sneeuw gaan namelijk vaak lekkages gepaard. Bevroren leidingen kunnen namelijk uitzetten door het ijs en daardoor scheuren. Dan ontstaat er lekkage. Met name de buitenleidingen lopen een hoog risico op bevriezing. Een ander risico is de buitenkraan. Als deze niet goed is dichtgedraaid vóór de vorstperiode en het begint te dooien, kan de kraan gaan spuiten.

Risico’s

De kans op lekkage bij dooi bevindt zich niet alleen in buitenleidingen- en kranen, maar ook in waterinstallaties in bijvoorbeeld vakantiewoningen die tijdens de vorst niet zijn gebruikt. De binneninstallatie loopt minder gevaar wanneer het huis tijdens de vorst goed verwarmd is geweest. Ook waterleidingen die zich in kruipruimten bevinden verdienen extra aandacht; ook deze kunnen bevroren zijn.

Maatregelen die u zelf kunt nemen bij vorstschade:

– Sluit de hoofdkraan vóór de dooi intreedt zodat het water niet kan wegstromen uit een breukplek.

– Controleer leidingen op lekkages nadat de dooi is ingevallen. Let vooral op watermeters. Een kapotgevroren watermeter kan ernstige waterschade veroorzaken. Sluit alle kranen, vergeet niet de hoofdkraan. Als het telwerk van de watermeter blijft doorlopen, dan is er een lekkage.

– Lekkages zijn vaak te horen, reageer op geluiden.

Sneeuwschade

Niet alleen de vorst, ook de sneeuw kan voor een hoop ellende zorgen. Sneeuw dat blijft liggen op balkon, daken en in dakgoten gaat smelten zodra de dooi invalt. Vervolgens wordt dit smeltwater druppelsgewijs afgevoerd door de regenpijp. Wat nog wel eens voor problemen kan zorgen als er nog een klomp ijs in de regenpijp zit, want dan kan dit water niet weg.

Gevolg kan grote waterschade zijn, als het water dat niet weg kan bijvoorbeeld via het plafond het huis insijpelt. Een loodgieter uit Arnhem aan het woord: ‘Wat mensen het beste kunnen doen om dit te voorkomen is zo veel mogelijk oppervlakten sneeuwvrij maken. Als er bijvoorbeeld sneeuw op uw balkon ligt, haal dit dan weg. Gooi er géén water overheen, dit kan de problemen juist verergeren.’

Zodra er sprake is van lekkage is het verstandig om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen. ‘Problemen met wateroverlast worden vaak in de loop van de tijd alleen maar erger, het is zaak ze zo snel mogelijk op te lossen’, aldus de loodgieter.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij met de tags , , , , . Bookmark de permalink.