Scheiden of blijven als het huwelijk niet is wat je ervan verwacht

Als je huwelijk anders loopt dan gehoopt kan je voor de vraag komen te staan: scheiden of blijven. Dan hebben we het niet over een dipje maar een structureel probleem. Misschien heb je het idee van alles geprobeerd te hebben en zie je geen verandering of verbetering. Je voelt je niet meer fijn in de relatie en breken lijkt soms aantrekkelijker dan blijven. Maar je twijfelt en zolang je twijfelt is er nog tijd om iets te redden. Je hebt namelijk één ding nog niet geprobeerd: je partner inlichten over je dilemma en praten over wat er mis is in het huwelijk. Dat is niet makkelijk maar wel de enige logische stap. Ooit zul je er mee naar buiten moeten komen.

Praat met elkaar; de enige optie om verder te komen

Bedenk dat scheiden grote gevolgen heeft voor jouw leven, voor het leven van je partner en belangrijker nog, jullie kinderen als die er zijn. Je beslissing is dus niet alleen beperkt tot jouw leven. Scheiden is duur. Ten eerste moet je alles delen en verdelen. Ten tweede moet je alleen verder en dat is altijd een stuk duurder dan wanneer lasten te delen zijn. Ten derde moet er een mediator of advocaat ingeschakeld worden om überhaupt te kunnen scheiden. Waar ga je wonen? Hoe moet het met huis en eventueel hypotheek? Allemaal ingrijpende aangelegenheden. Het loont dus zeker wanneer je eerst nog tracht het huwelijk nieuw leven in te blazen. Samen.

Toch scheiden

Het kan handig zijn om bij de gesprekken een mediator in te schakelen. Het hoeft niet maar mocht het toch uitdraaien op een scheiding aanvragen dan kan die mediator jullie meteen verder helpen. Bij een echtscheiding zullen jullie een convenant moeten gaan opstellen en mogelijk een ouderschapsplan bij minderjarige kinderen. De mediator kan ook hierbij een steun zijn. Een scheiding aanvragen kost enige tijd, houd daar rekening mee.

scheiden of blijven

Dit bericht is geplaatst in Relatie en Familie. Bookmark de permalink.