Social media is niet bevoordelijk voor het humeur

De opkomst van social media en het internet in het algemeen hebben voor een grote verandering in de samenleving gezorgd. Mensen zijn meer op zichzelf, ook al denken zij van niet.

In het geval van Facebook is er de drang om zoveel mogelijk updates de wereld in te sturen. Updates die anderen moeten overschijnen. Ze moeten je goed doen lijken. Geen wonder dat het in vakantieperiodes volstaat met vakantie kiekjes of bij een nieuw geboren kind vol staat met foto’s van het lieftallige gezin en het kind zelf. De ‘kijk-mij-eens-een-leuk-leven-hebben’ mentaliteit van tegenwoordig wordt als te opdringerig ervaren door veel mensen. Veel mensen die hier een hekel aan hebben zijn dit gaan oplossen door op Facebook in te loggen en de vervelende gebruikers te blokkeren.

Het is punten scoren op internet. Meer likes betekend dat je er beter voorstaat. Meer vrienden betekend dat je een beter leven hebt. Dit alles zorgt ervoor dat de drempel hoger en hoger komt te liggen voor diegene die zich hier wat van aantrekken. Alles moet beter, maar na een tijdje heb je natuurlijk het hoogtepunt al bereikt. Daarna blijf je bezig zonder vooruitgang. Dit zorgt ervoor dat men in herhaling valt, je kent het al, je hebt het al eens gezien. Men is op zoek naar iets nieuws. Iets uitdagenders.

Net als de val van Hyves door Facebook werd veroorzaakt zal ook Facebook ooit eens worden overtroefd door iets anders.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet, Maatschappij. Bookmark de permalink.