Verwijder kalk uit water met behulp van een waterontharder

Een waterontharder of ontharder zorgt dat hard water zachter wordt gemaakt. Hard water is rijk aan mineralen. Dit zijn met name calcium en magnesium en in enkele gevallen ook ijzer. Deze zijn in kleine hoeveelheden niet schadelijk, maar hard water bevat te veel van deze mineralen. Dat brengt verschillende nadelen met zich mee. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook op andere gebieden.

Nadelen van hard water

Hard water heeft volgens sommigen een negatief effect op de gezondheid. Doordat men te veel kalk binnenkrijgt, kunnen de nieren overbelast raken. Bovendien is zacht water beter voor huid en haren tijdens het wassen. Ook smaakt zacht water lekkerder dan hard water. Hard water heeft echter ook nadelen voor apparaten in huis. Door een teveel aan calcium in het water komt er snel kalkaanslag op apparaten, zoals waterkokers, vaatwasmachines en wasmachines. Hierdoor functioneren deze minder goed en moeten ze vaker worden schoongemaakt. Ook krijgt u via uw waterkoker, glazen en kopjes uit de vaatwasmachine zelf weer meer kalk binnen. Kalkaanslag in de wasmachine zorgt er daarnaast voor dat kleding hard aanvoelt. Een waterontharder kan deze nadelen voorkomen.

Wat doet een ontharder?

Een ontharder filtert simpel gezegd calcium en magnesium uit het water. De waterontharder heeft een filter met harsbolletjes. Dit hars verwijdert magnesium en calcium en geeft vervolgens natrium af. Dit zorgt ervoor dat het water zachter wordt. Daarna wordt het water doorgeleid en kan het worden gebruikt om te drinken, wassen, et cetera. De ontharder wordt zo dicht mogelijk bij de watermeter aangesloten, zodat het water gelijk bij binnenkomst wordt onthard.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Huis, Tuin en Keuken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.