Vrijwillige ouderbijdrage niet zo vrijwillig

Januari: de maand waarin de ene na de andere rekening op de deurmat valt. En dan ook nog de brief van het incassobureau of je zo snel mogelijk de ouderbijdrage voor de school van je twee kinderen wilt betalen. Je zucht, maakt het geld over en besluit deze maand zuiniger te leven.

PVV-Kamerlid Harm Beertema, zelf afkomstig uit Zaandam is het beu en pleit ervoor dat scholen moeten stoppen ouders geld afhandig te maken. Bovendien is de ouderbijdrage vrijwillig, benadrukt Beertema.

Vergeten

40 procent van de basisscholen en 15 procent van de middelbare scholen ‘vergeet’ ouders te melden dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Daardoor zijn niet alle ouders van schoolgaande kinderen op de hoogte dat ze wettelijk gezien niet verplicht zijn financieel bij te dragen aan het onderwijs van hun kind.

Incassobureau voor de deur

Daarnaast zou het volgens Beertema soms zo ver doorslaan, dat scholen een incassobureau inschakelen om het geld te collecteren bij ouders. Het PVV-Kamerlid in Sp!ts: “Scholen moeten eindelijk eens ophouden met zeuren. Het lijken zelf wel jengelende kinderen. Kinderen die huilen om snoep bij de kassa, terwijl ze weten dat het niet mag.”

Op de vingers getikt

In 2009 werd 18 scholen al op de vingers getikt door de Onderwijsinspectie. Zij zouden zich niet aan de regels voor de vrijwillige ouderbijdrage houden, en ouders hebben gedwongen een bijdrage te leveren.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.