Waarom moet je banden uitlijnen?

Je hoort het wel eens vallen in je garage ‘Je moet je banden eens uitlijnen’. Goed en wel maar wat is je banden uitlijnen en waarom moet je dat late doen?

Op de bovenstaande vragen zal dit je artikel je een antwoord proberen te geven.

Wat betekent banden uitlijnen?

Wanneer je jouw banden laat uitlijnen wilt dat zeggen dat de ophangingsdelen voor- en achteraan op elkaar worden afgesteld. Wanneer je banden niet uitgelijnd staan dan zal je wagen van zodra je het stuur los laat naar links of naar rechts beginnen trekken. Dergelijke foutieve uitlijning kan onnodige slijtage op je banden teweegbrengen.

Wanneer moet je de banden laten uitlijnen?

Indien je één of meer van de volgende symptomen merkt is het aan te raden om je garage aan te spreken voor een uitlijning.

 • De banden vertonen een ongelijkmatige slijtage
 • De wagen stuurt niet meer makkelijk
 • De wagen zwenkt hard uit naar een kant
 • Het stuur draait na een bocht niet meer terug naar de middenstand
 • Wanneer de wagen zware schokken heeft ondergaan (putten en kuilen)
 • U hebt net een nieuw stel banden laten plaatsen
 • U hebt een onderdeel van de ophanging vervangen
 • U hebt een aanrijding gehad
 • U ervaart onstabiel rijgedrag.

Ook na een onderhoudt van volgende auto onderdelen is het aan te raden om even de uitlijning te controleren:

 

 • Vervanging van de schokdempers
 • Vervanging of onderhoudt aan de fuseeogels
 • Vervanging of onderhoudt aan de spoorstang

 

Waarom is uitlijning zo belangrijk?

Een goede uitlijning draagt bij te het comfort van de bestuurder en de inzittende omdat de slijtage en de belasting op de wagen en de banden tot een minimum beperkt worden. Het uitlijnen van banden
draagt bij tot je weggedrag en veiligheid omdat de wagen minder of niet meer zal zwenken of trekken. Daarbovenop spaart een goede uitlijning je banden. Ze versluiten minder snel en de bestuurder zal de aankoop van een nieuw set banden kunnen uitstellen. Bovendien betekent een goede uitlijning een betere prestatie en minder brandstof gebruik.

Is er een verschil tussen het uitlijnen en uitbalanceren van de banden?

Het uitlijnen of uitbalanceren heeft alle twee te maken met de banden voor je wagen. Maar de twee begrippen betekenen wel totaal iets anders. Het uitlijnen van je banden wil zeggen dat je banden worden opgesteld zodat ze evenwijdig en loodrecht op de grond staan. Het uitbalanceren van je banden wil dan weer zeggen dat je wiel afgesteld wordt zodat het niet kan trillen bij bepaalde snelheden.

Hoe lang duurt een uitlijning van de banden en hoeveel kost het?

Normaal gezien neem het uitlijnen van de voor-of achterkant ongeveer een 30 minuten in beslag. Daarbij wordt er gekeken naar zaken als de wielvlucht, caster en de sporing. De hoeken van de wielen worden dan dusdanig bijsgesteld dat de sporing en de wielvlucht correct zijn.
De kost prijs van de uitlijning hangt of van uw garage omdat de uitlijning wordt gecontroleerd volgens de specificaties van de autoconstructeur.
Mits het juiste materiaal zou het uitlijnen van je bandenspecialist een eenvoudige klus moeten zijn.

Voorkomen is beter dan genezen.

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ geven we je nog graag de volgende tips mee.
Laat op tijd je banden uitlijnen, een kleine afwijking kan grote gevolgen met zich meedragen.
Houdt de slijtage van je banden goed in de gate en kies voor kwaliteitsbanden van een gerenommeerd merk als Goodyear, Continental, Dunlop, Firestone en ga zo maar door.
Op deze banden zijn jaren van onderzoek en ontwikkeling vooraf gegaan zodat ze keer op keer jouw veiligheid kunnen garanderen.

Dit bericht is geplaatst in Reizen en Vakantie, Sport en Spel met de tags , . Bookmark de permalink.