De functies van architectonisch beton

De dag van vandaag willen mensen enkel bouwen wanneer hun droom woning gerealiseerd kan worden aan de hand van hun persoonlijke wensen. Dit maakt natuurlijk dat een nieuwbouw een heel avontuur wordt. Hoe begin je aan zo’n project en wat zijn de benodigde materialen? In dit artikel laten wij jouw zien dat architectonisch beton zijn steentje kan bijdragen om jouw persoonlijke wensen omtrent jouw nieuwbouw te verwezenlijken.

Wat is architectonisch beton?

Architectonisch beton is vooral bekend door zijn toepassingen in particuliere woningbouw en appartementbouw, bijvoorbeeld in terrassen, kroonlijsten, portieken en dergelijke meer. Maar architectonisch beton is de laatste jaren ook terug te vinden in nieuwbouw projecten en renovaties.  Dit komt omdat dit type beton over een enorme flexibiliteit beschikt waardoor het kan inspelen op de diversiteit van kleinere projecten. Het architectonisch beton kan de evolutie naar het uitvoeren van persoonlijke wensen volgens en moeilijkere vormgeving zoals ronde kolommen, gebogen elementen probleemloos realiseren.

Wat zijn de troeven van architectonisch beton?

Naast flexibiliteit brengt het architectonisch beton nog wat voordelen met zich mee. Zo is het ook nog aans natuurlijk en economisch, oneindig veel expressie mogelijkheden en functioneel.

 1. Natuurlijk en economisch:
  Architectonisch beton probeert zijn natuurlijke sterkten en ware aard te belichamen. Het beton bestaat uit natuurlijke materialen en een selectie van de granulaten, zand en cement. Het gebruik van die natuurlijke materialen laat zich zien in de kleur van het beton. Zo merk je dat de onregelmatige kleuren de natuurlijke schoonheid van beton accentueren. Dit alles te samen maakt dat architectonisch beton een tijdloos mooi en daarenboven zeer economisch product is.
 2. Een oneindig palet expressie mogelijkheden:
  Je kan jet zo gek niet bedenken of je kan het verwezenlijken met architectonisch beton. Schets dus het project van uw dromen het deze soort van beton volgt uw hand in alle bouwstijlen dankzij een veelheid aan kleuren, oppervlakte structuren en vormen. Architectonisch beton laat toe om speciale of ‘complexe’ vormen op maat te maken en te verwezenlijken. Verder zorgt de ruime keuze aan kleuren, granulaten voor een feilloze afwerkingen. Het is dus niet verwonderlijk dat dit type beton verkozen is om in te spelen op nieuwe trends en evoluties.
  Zoals eerder vermeld kan architectonisch beton in vele vormen en kleuren voorkomen, wij hebben even een korte opsomming gemaakt van de meest gebruikte soorten.
  žGlad beton: grijs en alle mogelijke kleuren
  žSiersteen: licht gekorrelde structuur, kleurkeuze mogelijk
  žUitgewassen beton: gebruikelijk bij het blootleggen van kleine granulaten, zoals bijv.
  quartz- en silexafwerkingen
  žGeslepen/gepolijst beton: mogelijke bewerkingen van satijnglans tot
  oogglansbeton
  žGezandstraald/gebouchardeerd beton: voor een ruw, mat oppervlak
 3. Functioneel:
  Architectonisch beton kan haast in elke situatie gebruikt worden. Zowel dragende als niet-dragende elementen kunnen ermee uitgevoerd worden. Daarnaast kunnen ook Gevelwanden, -balken en ingeklemde elementen, maar ook bekledings- en/of afwerkingselementen om aan dragende structuren te bevestigen uit dit type beton vervaardigd worden. Je zal merken dat  Weinig bouwmaterialen zijn zo veelzijdig als architectonisch beton. Het geeft de architect de vrijheid om unieke combinaties uit te voeren: kant-en-klare elementen met een grote creatieve vrijheid en een uitzonderlijke zekerheid op bouwtechnisch en kwalitatief vlak.

Kortom: waarom zou je voor architectonisch beton kiezen?

Wanneer je een droomproject voor ogen en hebt en je wilt een makkelijke, functionele maar ook creatieve verwezenlijking, kan je best voor architectonisch beton kiezen.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij met de tags , . Bookmark de permalink.