Verschillende poorten en poortkolommen

Een mooie oprijlaan is niet compleet zonder een mooie poort om erdoor te rijden. Je poort is ook het eerste wat je bezoeker zal zien dus het is niet onbelangrijk om een poort te kiezen die bij jouw stijl en persoonlijkheid past. Gelukkig heb je poorten in allerlei soorten materialen en afmetingen zodat haast iedereen zijn  keuze wel kan terugvinden. Daarnaast kan je ook kiezen tussen poorten die je zelf moet openen of geautomatiseerde modellen. Er zijn ook verschillende types van poorten, zoals draaipoorten, schuifpoorten, … en ga zo maar door. In dit artikel zullen we je de meest voorkomende poorten voorstellen.

Poorten kan je terugvinden in een heel assortiment van materialen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen persoonlijkheid en voor-en nadelen. Denk dus goed na wat voor materiaal soort het best bij jou past.

De houten poort

De houten poorten, zijn zoals de naam zelf al doet denken, vervaardigd uit hout. Dit type poorten is vandaag de dag zeer populair vanwege hun natuurlijke en ecologische eigenschappen. De houten poorten worden steeds vervaardigd uit stevig materiaal en zijn bovendien eenvoudig te herstellen. Daarnaast zijn ze nog eens duurzaam en geven ze een warme uitstraling op de koop toe. Hout kan trouwens ook gemakkelijk bewerkt worden waardoor veel verschillende ontwerpen qua vormgeving mogelijk worden, ook is hout eenvoudig te herstellen indien nodig. Een houten poort kan je ook terugvinden in verschillende afwerkingsmogelijkheden en in verschillende houtsoorten.
Het grootste voordeel van de houten poort is dat de prijs goedkoper ligt dan de meeste andere poorten. Natuurlijk hangt da prijs wel af van de gewenste houtsoort en de complexiteit van de vormgeving.
Helaas heeft de houten poort ook een groot nadeel, deze poort is niet onderhoudt vrij. het vergt regelmatig onderhoudt en bescherming want hout kan rotten. Het is dus ook aan te raden dat de ondersteuning van de poort, door middel van poortkolommen, in beton gegoten worden.

De PVC poort

De PVC poort staat vooral bekend als de budgetvriendelijke poort omdat het hier gaat low-cost materiaal. PVC is een zeer duurzaam materiaal en bestand tegen corrosie. Bovendien is het ook onderhoudsvriendelijk en makkelijk te reinigen met een vochtige spons en een eventueel niet schurend huishoudmiddel. De PVC poort kan voorkomen in verschillende kleuren en afwerkingsvormen zodat het perfect ken aansluiten bij de bouwstijl.
Een PVC poort is wel minder stevig dan hout en metaal en is moeilijker te herstellen waardoor ondersteuning van betonnen kolommen wel noodzakelijk wordt.

De Metalen poort

De metalen poort kan zowel voorkomen in staal als aluminium. Beide metalen zijn veelzijdige materialen en bieden qua vormgeving voor mogelijkheden aan aangezien metaal vervormd kan worden. Bovendien kunnen ze mits de juiste behandeling vooraf, bijvoorbeeld: poederlakken, galvaniseren of metalliseren, een lange levensduur garanderen. Een metalen poort is ook zeer stevig en met smalle onderdelen kan je al grote afstanden overbruggen het is dus ook niet noodzakelijk om betonnen poortkolommen te voorzien. Daarnaast is een metalen poort zeer makkelijk in onderhoud je hoeft ze enkel af en toe eens te reinigen. Verzinkte en geplastificeerde poorten vergen zelfs geen tot weinig onderhoud. Ook herstellingen verlopen vlotjes met stalen of alluminium poorten.
De Metalen poort is wel doorgaans duurder dan zijn houten tegenhanger. Het is ook daarom dat je vaak de combinatie tussen hout en metaal ziet voorkomen. Op die manier kan je de kosten drukken en de stevigheid van je poort alsnog garanderen. Dit is niet alleen handig maar het oogt ook nog eens modern.

Naast een verschil in materialen kunnen poorten zich ook onderscheiden in soort. zo heb je bijvoorbeeld de draaipoort en de schuifpoort al dan niet geautomatiseerd.

De draaipoort

De draaipoort bestaat uit twee delen die naar binnen of naar buiten toe opendraaien. Dit kan manueel gebeuren of door middel van een aandrijving. Bij een draaipoort valt een jaarlijks onderhoud wel aan te raden. Op die manieren kunnen alle mechanisme nagekeken worden en herstelt indien nodig. Een draaipoort kan uit alle bovenstaande materialen vervaardigd worden.

De Schuifpoort

Een schuifpoort bestaat uit één stuk en schuift volledig open naar één kant. Ze rollen open op een profiel dat ingewerkt zit in de grond. Dit kan eveneens door een aandrijving uitgevoerd worden via motor en zender kan je poort vanuit auto of garage bedienen. Dit systeem is zeer handig  wanneer de ruimte naar voor of achter toe beperkt is en een draaipoort dus niet kan.
Dit poort systeem kan makkelijk beveiligd worden met de integratie van video- en parlofonie in poorten. Bovendien vergt deze poort ook zeer weinig onderhoudt.

 

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij met de tags , . Bookmark de permalink.