Elf manieren om te besparen

We moeten de lichten uitdoen als we van huis gaan, de was aan de lijn drogen, de kraan dicht doen terwijl we tanden poetsen en spaarlampen gebruiken. Sinds deze week adviseert GroenLinks-wethouder in Aa en Hunze Bert Wassink ons ook om onder de douche te plassen. Wat voor besparingstechnieken voor energie en water kan GroenLinks binnenkort nog meer politiek inzetten? Wij gingen vast voor ze op zoek.

Energiebewust

We kunnen waterbesparende kranen gebruiken, korter de toilet doorspoelen, warme kleding aandoen zodat de verwarming niet verder omhoog hoeft en in een teiltje afwassen. Of beter isoleren (ga na of de ramen van isolatieglas zijn, zo niet laat u adviseren door een glashandel), minder servies gebruiken (gebruik één glas per dag voor minder afwas en dus minder waterverbruik), de aloude truc van de baksteen in de stortbak (dan gaat er minder water in), water opvangen (als je wacht tot het water warm of juist koud wordt, kun je dit opvangen om later de plantjes te bewateren) en alleen wasmachines, drogers, koelkasten en andere zuinige apparaten met energielabel A aankopen.

Elf andere manieren om te besparen

Maar GroenLinks houdt duidelijk van de originelere invalshoek. Zo zouden mensen als ze onder de douche plassen – en niet op de wc – per keer zes liter water besparen volgens de wethouder. Als 1 miljoen mensen dat per dag één keer doen, bespaart het jaarlijks twee miljard liter aan water, rekende hij uit. Dus deden we een kleine internetzoektocht om ze te helpen: welke vreemde besparingstechnieken kunnen ze voor een volgende keer inzetten?

Gooi uw Senseo-water niet weg

Bespaar op oud water. Water in de Senseo, het koffie-apparaat of in de waterkoker? Eieren gekookt? Gooi het niet weg, maar gebruik het alsnog voor een nieuw glas, geef de planten er water mee, of gebruik het om er de afwas mee te doen. Als het water van de eieren nog warm is als je gaat afwassen, bespaar je ook nog eens energie! Ook condenswater van de wasdroger kun je hergebruiken door het in de wasmachine terug te storten…

Maak een composttoilet

Creëer een toilet zonder water. Bij een composttoilet wordt gebruikgemaakt van biologische processen om de uitwerpselen om te zetten in organisch compost. Voor de echte diehards, maar het schijnt reukloos te zijn. En je kan er ook meteen je keukenrestjes in gooien. Na een jaartje kan je er je moestuin weer mee bemesten.

Gebruik je spierballen

Slagroom kloppen met een keukenmachine? Sinaasappels persen met de elektrische pers? Deeg maken met een machine? De echte milieuliefhebbers doen alles met de hand.

Steek de kaarsen aan

Licht is natuurlijk best handig, maar met kaarslicht ging het vroeger ook al prima. Romantisch, en het warmt de ruimte ook heerlijk op. Doe de lichtknop uit en de kaarsen aan. En neem voor lief dat je de krant even niet zo goed kunt lezen.

Zet Google op zwart

Gebruik Blackle. Blackle is het zwarte Google. Een zwarte pagina kost namelijk veel minder energie dan een pagina bestaande uit witte pixels. Als iedereen dit gebruikt, bespaart het al snel duizenden dollars per dag.

Ontdooi voedsel met een ventilator

Dat we voedsel niet moeten ontdooien onder stromend water, is best logisch. Maar het doen met behulp van een ventilator is bovendien blijkbaar beter voor het milieu. Een nog beter idee: het gewoon op tijd uit de vriezer halen. Of je ontdooit het in een bakje water. Wat je met dat water moet doen, staat weer bij tip 1.

Eet groenten en fruit

Ja, fruit is natuurlijk heel gezond. Maar er zit ook heel veel water in. Dus als je twee ons groenten en twee stuks fruit per dag eet, heb je zo al een liter water per dag binnen.

Kook met kleine pannen

Hoe groter de pan, hoe meer water er in moet. En meer water kost ook nog eens meer energie om op te warmen. Als je dan op je kleine pan ook nog eens het deksel erop laat, verliest hij minder warmte. Dat bespaart behoorlijk veel water en energie per jaar!

Douche op je werk

Maak gebruik van gratis faciliteiten. Dus op je werk, op school, op de sportvereniging of in het zwembad. Hoewel het zwembad op zich misschien niet het meest zuinige is wat betreft waterverspilling.

Trek niet door

Moet je de ‘kleine boodschap’ echt doortrekken? Een alternatief voor het doucheplassen is niet doortrekken.

Samen douchen

Als de leden van het Landelijke Bureau GroenLinks uit Utrecht het liever gooien op gezelligheid, is dit een leuk alternatief op plassen onder de douche. Samen douchen betekent in principe korter douchen, en dus minder waterverspilling.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , , , . Bookmark de permalink.