Je voelt je zo eenzaam, maar kun je er iets aan doen?

Ontspanningstraining Hans van Os  eenzaamheid

Voel je je alleen? Is er niemand om je ervaringen, je wensen en je emoties mee te delen? Word je er treurig van? Slaat de angst toe? Levert het stress op? Kortom: voel je je eenzaam*1)?

Zogenaamd welgemeende tips helpen niet

Krijg je ook van die welgemeende adviezen:
“Ga naar buiten.”
”Sport veel.”
“Eet gezond.”
“Doe vrijwilligerswerk.”
“Wees creatief.”
“Heb zelfvertrouwen.”

Waarom helpt dat dan niet?
Dat klinkt goed, maar het werkt niet. Waarom niet? Omdat je je zo eenzaam voelt, weinig zelfvertrouwen hebt, het gevoel hebt dat anderen het altijd beter weten en jij het fout doet.

Van de regen in de drup.
Ze bereiken eerder het tegendeel. En daarom:
–      Voel je je geïsoleerd, alleen en ongelukkig
–      Wil je geen nieuwe mensen meer ontmoeten en blijf je weg bij de feestjes,
bij de  sportclubs, bij de winkels
–      Word je kritisch over je uiterlijk en persoonlijkheid
–      Denk je dat het je eigen schuld is.
–      Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten
–      Denk je, dat niemand je aardig vindt.
–      Laat je het maar zo en kom je minder voor jezelf op.         –
–      Zie je de dingen wel minder rooskleurig dan ze misschien zijn.

Je probeert van alles
Natuurlijk wil je ervan af. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet en zeker niet in je eentje.Je probeert die vervelende gevoelens te verstoppen. Er geen aandacht aan te schenken. Je vrolijker voor te doen en dan hopen dat je ook vrolijk wordt. Daar word je dan weer zó moe van en treurig bovendien.

 

Zoek hulp, maar hou zelf de regie in handen
Je kunt hulp krijgen. Via gesprekken met de psychiater of psycholoog. Maar wellicht is het slim om eerst meer in evenwicht te zijn, voordat je deze stap zet.

Het begint met zelfredzaamheid
Er bestaan namelijk trainingen die erop gericht zijn jou weer de controle over je eigen leven te geven. Die jou in staat stellen om er zelf voor te zorgen, dat je evenwichtiger wordt, gezonder ook.
Ga een training stressreductie volgen bij Ontspanningstraining Hans van Os. Hans van Os en Myrtha Adriaan werken vanuit de ideeën van David Servan-Schreiber. Zijn credo: je kunt er zelf met betrekkelijk eenvoudige hulpmiddelen voor kunt zorgen dat je gezond blijft. *2) 

Eerst minder stress
Pak eerst je (chronische) stress aan. Dat zorgt ervoor, dat je rustiger en evenwichtiger wordt. Je kunt dan gemakkelijker op een rijtje zetten, wat er met jou aan de hand is. Je kunt dan ook beter actie ondernemen, wanneer dat noodzakelijk is. Bijvoorbeeld door er weer een gezond eetpatroon op na te houden en door meer te gaan bewegen. Door aandacht te besteden aan wat je echt dwars zit en daar een oplossing voor te zoeken of door de accepteren, dat het nu eenmaal zo is.

Wanneer je dat kunt, ben je ook gemakkelijker in staat om toekomstige problemen aan te pakken. Dan heb je weer de regie over je eigen leven.
Dan gloort er weer hoop!
Je zult merken, dat de problemen die je eerst zag er nu anders, minder zwaar uitzien. Misschien kun je ze zelf aanpakken en oplossen, wellicht heb je nog meer hulp nodig, maar jij weet nu waar de schoen wringt en jij weet wie je het beste in kunt schakelen.

Zet de eerste stap
Dus wat ga je doen? Bij de pakken blijven neerzitten, of zet je die ene kleine, maar o zo belangrijke stap?
Geef je op voor de training stressreductie via bijgaand antwoordformulier: http://www.ontspanningstraining.nl/aanmeldformulier.html
Kijk voor de ervaringen van eerdere deelnemers op http://www.ontspanningstraining.nl/ervaringen/ervaringen-deelnemers-trainingen-stressreductie.html
Wij helpen je graag!

*1)  De oorzaken van je eenzaamheid kunnen in de omstandigheden liggen maar misschien ook in jouw karakter. Vaak is het een combinatie van beide. Wanneer een psychiatrische aandoening oorzaak van je eenzaamheid is, is dit artikel niet voor jou bedoeld en kun je beter via de huisarts een psychiater inschakelen.

*2)   Ook psychiaters als Margreet Slee uit Helvoirt gebruiken deze en andere technieken om mensen weer de controle over hun eigen leven te geven.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Relatie en Familie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.