Verzuim terugdringen is nuttig voor elke organisatie

Een werkgever is wettelijke verplicht om een zieke werknemer maximaal twee jaar lang loon door te betalen. Ook zaken als ziekteverzuimbegeleiding en het inkopen van tijdelijke vervanging van de zieke werknemer kosten geld. Het is als werkgever dan ook meer dan de moeite waard om te investeren in maatregelen voor verzuim terugdringen. Een ziekteverzuimverzekering kan dan een uitkomst bieden. Een ziekteverzuimverzekering dekt echter niet alle kosten.

Maak ziekteverzuim bespreekbaar
Een werkgever heeft diverse mogelijkheden voor verzuim terugdringen. Zo is het vroegtijdig herkennen van de signalen van ziekteverzuim de eerste stap. Is een werknemer gestrest of het overzicht van werk kwijt? Dit soort zaken hoeven niet altijd tot uitval te lijden maar door samen te bekijken hoe dit veranderd kan worden is de eerst stap naar ziekteverzuim. Maak het onderwerp bespreekbaar in de organisatie. Zit de werknemer lekker in zijn/haar vel? Heeft hij/zij het naar de zin op het werk? Vaak zijn dit gevoelige gespreksonderwerpen omdat het al snel de privésfeer raakt. Het is echter meer dan de moeite waard hierover te spreken met de werknemer om verzuim terug te dringen.

Investeer in persoonlijke ontwikkeling voor verzuim terugdringen
Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden binnen de organisatie is ook een doeltreffend middel voor verzuim terugdringen. Door te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers blijven ze gemotiveerder en gaan ze met veel plezier naar het werk.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Gezondheid en Voeding met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.