Wat kan een warmtepomp doen voor jou?

Het is winter dan wil je jouw woning knus verwarmen en heb je al eens nagedacht om dit te doen met een warmtepomp? Een warmte pomp kan je oppervlakkig vergelijken met een omgekeerde koelkast en is energie zuiniger dan een traditionele centrale verwarming.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieu vriendelijker alternatief voor de centrale verwarming, maar het is ook nog veel meer dan dat. Een warmtepomp kan verwarmen in de winter, verkoelen in de zomer en het kan eveneens aangesloten worden om sanitair water te verwarmen. De warmtepomp haalt zijn energie uit natuurlijke bronnen waardoor het zeer efficiënte en energiezuinige apparaten zijn.
In vergelijking met een klassieke aardgas of stookolieverwarming gebruikt de warmtepomp tot 40% minder energie. Het toestel heeft enkel een minimum aan stroom nodig. Die stroom is nodig om de compressor aan te drijven. De rest van de energie wordt ontrokken uit de eigen grond, lucht of water.

Hoe werkt de warmtepomp?

De warmtepomp gaat de natuurlijke warmte die het ontrokken heeft uit zijn natuurlijke bronnen extra verwarmen dankzij compressie. Deze extra warmte wordt dan doorheen de woning gepompt. De warmtepomp kan op die manier je woning voorzien van een aangename binnen warmte. De warmte kan enkel vastgehouden worden in een voldoende geïsoleerde woning. Wanneer je een warmtepomp wilt installeren is het belangrijk dat je jouw woning eerst laat schatten op vlak van isolatie om eventuele verbeteringen uit te voeren. Omdat de warmtepomp werkt met relatief lage temperaturen (35 tot 40 graden) mogen er geen grote warmteverliezen optreden.
Als de woning niet voldoende geïsoleerd is wordt het aangeraden om de warmtepomp te combineren met andere verwarmingssystemen zoals vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren.

Welke voordelen biedt een warmtepomp?

Warmtepompen bieden vele voordelen. De voornaamste worden hier voor opgesomd:

– 75% van uw energieverbruik is gratis
– U bespaart tot 50% op uw energiekosten
– Het is een milieuvriendelijke en duurzame energiebron
– Er worden geen schadelijke verbrandingsgassen uitgestoot
– Er wordt geen gebruikgemaakt van natuurlijke brandstoffen zoals olie of gas
– Er is geen gasaansluiting nodig
– Deze methode is zeer geschikt voor nieuwbouw en renovatie
– Het wordt aanzien als betrouwbare en bewezen technologie
– U heeft keuze uit een uitgebreid assortiment
– Het toestel levert verwarming en warm kraantjeswater
– Passieve en actieve koeling is mogelijk
– Het toestel is eenvoudig en betrouwbaar in gebruik
– U kunt het beheer aansturen via het internet
– Een zeer Compacte vormgeving met minimale opstellingsruimte
– Onderhoudsvriendelijk
– Geluidsarm

Hoeveel kost een warmtepomp?

Warmtepompen bestaan in verschillende soorten en maten. Elke huis heeft een andere pomp nodig dus is het moeilijk om een generale prijs te geven voor een warmtepomp. Wanneer je een warmtepomp wilt die werkt met lucht (een aerothermische warmtepomp) dan moet je rekenen op een bedrag van om en bij de 15.000 Euro. Een warmtepomp die aangedreven wordt door water (een geothermische waterpomp) zal een prijskaartje van rond de 5000 Euro dragen.
Omdat de aankoop van een warmtepomp toch wel een investering is geven bepaalde gemeenten een subsidie op de aankoop van een warmtepomp. Raadpleeg voor je aankoop dus zeker eens je gemeente om te kijken of jij recht hebt op een subsidie.

 

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij met de tags , . Bookmark de permalink.