Assertief zijn kan je leren

Assertief zijn betekent dat je niet bang bent om voor jezelf op te komen. Niet het hebben van een grote mond, maar weten wat je waard bent en hoe je daar op kunt wijzen. Op een vriendelijke, positieve wijze zodat de ander weet waartoe je wel of niet in staat bent.

Kan ik dat leren?
Ja, men kan assertiviteit leren. Met name wanneer men aan een loopbaanbegeleiding begint of er een wil nemen is het belangrijk dat dit onderwerp wordt meegenomen in het proces. Mensen die assertief zijn, zijn in staat om de ander opmerkzaam te maken op hun kwaliteiten. Dat komt bij een sollicitatiegesprek van pas en zorgt er voor dat men zich ten opzichte van anderen onderscheidt en kwalificeert.
Het betekent ook dat je bezig bent met jouw eigen kwaliteiten en, uiteraard ook met jouw minpunten. Want wie zijn zwaktes kent weet heel goed de sterke punten naar voren te brengen. Logisch dient dat op een gepaste wijze te gebeuren en niet opschepperig, want dat breekt alleen maar af. Opkomen voor jezelf, jezelf goed neerzetten en niet laten wegzetten zijn kenmerken van een sterke persoonlijkheid. Mensen die die kwaliteit bezitten stralen dat uit en vergroten daarmee hun kansen op een baan.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk met de tags , , , . Bookmark de permalink.